Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich!

Imię: Robert

Jest to moje pierwsze tak duże akwarium, dotychczas posiadałem przez wiele lat 50 litrów, później 54 (profil) o charakteże ogólnym - takie tam sobie rybcie. Zawsze chciałem mieć dużo większe no i wreszcie - po długich namowach - moja małżonka "uległa mi" ;) , i zakupiliśmy 240 litrów.

Po krótce przedstawię swoje akwarium.

Start: 15.02.2014

Akwarium 240 litrów - proste

Oświetlenie: 2x30W (obudowa standard, Wromak) dzienne + taśma LED niebieska - nocne

Filtracja:

-Mechaniczna - JBL e1501 z wkładem SERA FILTER WOOL (dwa kosze) + UniBloc (jeden dolny kosz)

-Biologiczna - JBL e901 z wkładem MicroMec (dwa pełne kosze) + UniBloc/MicroMec (jeden dolny kosz) + prefiltr narurowy 10 cali z wkładem sznurkowym 20 micro

Dekoracja: Piaskowiec/kamienie, podłoże - piasek kwarcowy/biały o granulacie ok. 0,5 mm

Tło: strukturalne wykonania własnego

Parametry wody:

pH - 8 (JBL)

NO2 - 0 (Zoolek)

NO3 - 10 (Zoolek)

KH - 9 (Zoolek)

GH - 14 (Zoolek)

PO4 - 0,05 (JBL)

Obsada:

Cynotilapia Afra Red Top Likoma (6),

Cyrtocara Moorii (4),

Aulonocara Fire Fish Red Dragon(5),

Melanochromis Cyaneorhabdos - Maingano(7),

Labidochromis caeruleus - "Yellow"(4)

Dobór rybek jest troszkę zróżnicowany - szczególnie Cyrtocara Moorii/Alunocara - ale to był główny warunek (małżonki ;) ) na założenia akwa :D To samo tyczy się napowietrzacza :D

Pozdarwiam

solar

post-14671-14695717043791_thumb.jpg

post-14671-1469571704554_thumb.jpg

post-14671-14695717046565_thumb.jpg

Opublikowano
Cyrtocara nie nadaje sie do tego akwarium.Rosnie zdecydowanie za duza.

IMHO powinienes znalesc jej nowy, duzo wiekszy dom.

Tak, wiem doskonale o tym, ale mam nadzieję, że zanim urosną zdąże je zastąpić innym gatunkiem :)

A pre filtr przy następnej zmianie zastosuj 100micro ten bardzo szybko przytłumi przepływ
Niestety największy jaki udało mi się zdobyć to właśnie 20 micro, do wyboru miałem jeszcze: 1,5,10 micro. Ale zamówiłem już 100 micro.

Grzałke możesz polozyc przy dnie w poziomie przez co nie bedzie draznic wzroku no chyba ze ci to nie przeszkadza
Zupełnie mi to nie przeszkadza, poza tym mam kontrolę jej pracy ;)

ale testy Zoolka to raczej sobie odpuść. Wszyscy tutaj polecamy JBLa.
Też to zauważyłem/wyczytałem. Na początek zacznę od wymiany testu na NO3 JBL.

jak Ci ryby dorosną i zaczną się mnożyć to ta sterta małych kamieni będzie rajem dla narybku
I na to właśnie liczę :)

Pozdrawiam i dziękuję za słowa krytyki