solar Opublikowano 6 Kwietnia 2014 #1 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Witam Wszystkich! Imię: Robert Jest to moje pierwsze tak duże akwarium, dotychczas posiadałem przez wiele lat 50 litrów, później 54 (profil) o charakteże ogólnym - takie tam sobie rybcie. Zawsze chciałem mieć dużo większe no i wreszcie - po długich namowach - moja małżonka "uległa mi" , i zakupiliśmy 240 litrów. Po krótce przedstawię swoje akwarium. Start: 15.02.2014 Akwarium 240 litrów - proste Oświetlenie: 2x30W (obudowa standard, Wromak) dzienne + taśma LED niebieska - nocne Filtracja: -Mechaniczna - JBL e1501 z wkładem SERA FILTER WOOL (dwa kosze) + UniBloc (jeden dolny kosz) -Biologiczna - JBL e901 z wkładem MicroMec (dwa pełne kosze) + UniBloc/MicroMec (jeden dolny kosz) + prefiltr narurowy 10 cali z wkładem sznurkowym 20 micro Dekoracja: Piaskowiec/kamienie, podłoże - piasek kwarcowy/biały o granulacie ok. 0,5 mm Tło: strukturalne wykonania własnego Parametry wody: pH - 8 (JBL) NO2 - 0 (Zoolek) NO3 - 10 (Zoolek) KH - 9 (Zoolek) GH - 14 (Zoolek) PO4 - 0,05 (JBL) Obsada: Cynotilapia Afra Red Top Likoma (6), Cyrtocara Moorii (4), Aulonocara Fire Fish Red Dragon(5), Melanochromis Cyaneorhabdos - Maingano(7), Labidochromis caeruleus - "Yellow"(4) Dobór rybek jest troszkę zróżnicowany - szczególnie Cyrtocara Moorii/Alunocara - ale to był główny warunek (małżonki ) na założenia akwa To samo tyczy się napowietrzacza Pozdarwiam solar
brazylia Opublikowano 7 Kwietnia 2014 #2 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Cyrtocara nie nadaje sie do tego akwarium.Rosnie zdecydowanie za duza. IMHO powinienes znalesc jej nowy, duzo wiekszy dom.
Damian780425 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 #3 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Witam Tak jak kolega pisał delfinek za dużo za duży :-) A pre filtr przy następnej zmianie zastosuj 100micro ten bardzo szybko przytłumi przepływ.
ari1988 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 #4 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Grzałke mozesz polozyc przy dnie w poziomie przez co nie bedzie draznic wzroku no chyba ze ci to nie przeszkadza
xjrparker23 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 #5 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Witaj kolego, akwarium niczego sobie, ale testy Zoolka to raczej sobie odpuść. Wszyscy tutaj polecamy JBLa. PO4 niekonieczne. Pozdrawiam
Bourbon Kid Opublikowano 7 Kwietnia 2014 #6 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 jak Ci ryby dorosną i zaczną się mnożyć to ta sterta małych kamieni będzie rajem dla narybku
solar Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Autor #7 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Cyrtocara nie nadaje sie do tego akwarium.Rosnie zdecydowanie za duza. IMHO powinienes znalesc jej nowy, duzo wiekszy dom. Tak, wiem doskonale o tym, ale mam nadzieję, że zanim urosną zdąże je zastąpić innym gatunkiem A pre filtr przy następnej zmianie zastosuj 100micro ten bardzo szybko przytłumi przepływ Niestety największy jaki udało mi się zdobyć to właśnie 20 micro, do wyboru miałem jeszcze: 1,5,10 micro. Ale zamówiłem już 100 micro. Grzałke możesz polozyc przy dnie w poziomie przez co nie bedzie draznic wzroku no chyba ze ci to nie przeszkadzaZupełnie mi to nie przeszkadza, poza tym mam kontrolę jej pracy ale testy Zoolka to raczej sobie odpuść. Wszyscy tutaj polecamy JBLa.Też to zauważyłem/wyczytałem. Na początek zacznę od wymiany testu na NO3 JBL. jak Ci ryby dorosną i zaczną się mnożyć to ta sterta małych kamieni będzie rajem dla narybku I na to właśnie liczę Pozdrawiam i dziękuję za słowa krytyki
Rekomendowane odpowiedzi