Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pemergency
Opublikowano
Nigdy nie używałem tego chinola ale z przeczytnych opini z różnych źródeł nie zaryzykowałbym. Patrzałem na Twoj post gdzie testujesz tego JBL'a i szczerze zacząłem poważnie o nim myślec. Padł jeszcze unimax 700 tego oto posiadam i tu pytanie czy wyminieć wkłady i zrobić mechanika? Lepiej wolałbym go zostawić na biologa bo niska szafka i będą kłopoty z wyjmowaniem go żeby nie zalać. Cyrkulator napewno kupie chciałem wcześniej ale w sklepie nie było i kupilem tego z aquela i trochę mnie zawiódł działaniem no i z gąbką w środku źle wygląda i dużo miejsca zajmuje.

To jak kłopot masz z wyjmowaniem unimaxa, to będzie kłopot z wyjmowaniem JBL (jest bardzo wysoki). Ten unimax 700 nadaje się na mechanika. Jak już go masz to zostawiłbym go na mechnika a na biologa kupił chińczyka.

Pozwolę sobie wstawić zdjęcie zamieszczone przez jednego z naszych forumowych kolegów, podczas burzliwej dyskusji na czacie KM, na temat filtracji ;)

Unimax 700 pracujący jako mechanik (otworzony po jakimś czasie...)

b20db6b8c4eacfdbmed.jpg

Zamieszczone zdjęcie pokazuje dobitnie jak sprawnie radzą sobie kubły w roli filtrów mechanicznych.

Opublikowano
Zamieszczone zdjęcie pokazuje dobitnie jak sprawnie radzą sobie kubły w roli filtrów mechanicznych.

Pewnie że sobie radzą, tylko z czyszczeniem zabawa i zmniejsza się ich żywotność.

Gość pemergency
Opublikowano
Pewnie że sobie radzą, tylko z czyszczeniem zabawa i zmniejsza się ich żywotność.

Oczywiście masz rację, ale czyścisz raz na jakiś czas (>2 miesiące), co do żywotności się nie wypowiem, dam znać za 2 lata ;)

Opublikowano
ale czyścisz raz na jakiś czas (>2 miesiące)

No to przeczy mojej praktyce, ja mechaniki czyszczę raz w tygodniu bo leżące tygodniami odchody się rozkładają i kumulują wzrost NO3.

Gość pemergency
Opublikowano
No to przeczy mojej praktyce, ja mechaniki czyszczę raz w tygodniu bo leżące tygodniami odchody się rozkładają i kumulują wzrost NO3.

No to jest jasne, od tego są podmiany wody. Czas pokaże jak się to sprawdzi w praktyce, nie ma co teoretyzować, jak będzie ok to tak zostanie, jak będzie lipa to pomyślę nad innym rozwiązaniem, puki co mija prawie miesiąc, a parametry w normie.

Opublikowano

No właśnie czyścic co chwile tą 700 to nie wiem ma bardzo dużą powierzchnię i wydaje mi się że cotygodniowe czyszczenie można zamienić na raz w miesiącu? A żywotność to nie rozumiem że filtr czy gąbki? To jak biolog to ma większą żywotność?

Ten filtr ktoś zna? bluextreme 1500

Opublikowano
A żywotność to nie rozumiem że filtr czy gąbki? To jak biolog to ma większą żywotność?
Częściej otwierasz a co za tym idzie zużywają się uszczelki klamry mocujące. Biologa z prefiltrem otworzysz może ze dwa razy w roku.
Opublikowano

Czytając wasze wywody nasuwa mi się pytanie.Wielu z was radzi aby stosować dwa filtry zew.jeden jako mechaniczny drugi jako biologiczny.Wiadomo że mech. będzie się częściej zanieczyszczał co wiąże się częstszym czyszczeniem tego filtra, a z tego co mi wiadomo im częściej filtr zew.otwierany tym większe ryzyko rozszczelnienia.Czy nie lepiej pozostawić złoża mieszane(mechaniczno-biologiczne) aby odpowiednie kultury bakterii mogły zająć się rozkładem odchodów,przez co zmniejszyć częstotliwość otwierania kubełka?Ale może się mylę i podział filtrów jest lepszy.

Opublikowano

Częste grzebanie w biologii nie jest zalecane a z tym będziesz miał do czynienia w przypadku mieszania. Poza tym w mechaniku również mamy do czynienia z filtracją biologiczną, im rzadziej czyścimy to bakterii jest tam więcej. Rzadko czyszczony mechanik przejmuje sporą część pracy biologa i czyszcząc takiego "starego" mechanika wypłukujemy sporą część biologii, a co za tym idzie bujamy jej równowagą w baniaku. (bakterii w akwa będzie tyle na ile jest zapotrzebowanie)

Opublikowano

Czy ja wiem czy mieszamy wtedy w biologicznych złożach?Przecież w filtrze zew.każde złoże jest w osobnym koszu,po prostu wyciągamy kosz z mechanicznym złożem nie tykając biologicznego. Zastanawia mnie tylko czy gra jest warta świeczki skoro ryzykujemy rozszczelnieniem mechanika i zalaniem chałupy?