Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam posiadam akwarium o wymiarze 120x30x70 wysokość interesuje mnie wpuszczenie 12 szt saulosi a moje pytanie to czy koralowce nadają się do wystroju akwarium dla pyszczakow i ewentualnie jaka roślinę można by było spróbować wkopać do niego interesuje mnie w sumie tylko 1 roślinka ?? z góry dziękuje za odpowiedz ....

Opublikowano

ogólnie zastanawiam się nad wystrojem nie mogę sie zdecydować na lupki czy koralowce co do roślin to nie wiem rozmyślam narazie tylko sie zastanawiam czy koralowce nie będą źle wpływać na wodę i czy nie beda przeszkadzac pyszczakom ...

Opublikowano

Nie rób pseudomorszczaka. Daj już serpentynit albo i te łupki Co do roślin to jak kolega mówił albo nurzaniec. Tylko nurzaniec mogą zjeść moim smakuje. Anubiasa nie ruszą :)

Opublikowano
nie mogę sie zdecydować na lupki czy koralowce

Ani to ani to, pomyśl nad dużymi otoczakami, bryłami piaskowca, wapienia czy też najpopularniejszym serpentynitem.

Opublikowano

Musiałbyś wtedy sklejać bo lekką konstrukcję przesuną. Pomyśl nad większymi kamieniami ustawionymi tak aby nie podkopywały za bardzo - koniecznie niech stoją na styropianie. Można w ten sposób przez ich pochylenie porobić ciekawe kryjówki :)

Opublikowano
puszczakow...
Dla puszczaków to jakąś kanapę ;) Sorrki ale nie mogłem się powstrzymać :D.

Na poważnie to z łupka ciężko coś ułożyć aby wyglądało naturalnie, natomiast z pozostałych kamieni jest to dużo prostsze.

Opublikowano

czyli co wkopać kamienie w żwir i podłożyć pod niego styropian ?? ciezka decyzja z tym wystrojem:confused:

-- dołączony post:

lukpi bym sylikonem posklejal i kilka wlasnych kompozycji mogl bym zrobic ewentualnie kantowka sobie posklejac

Opublikowano

Nie. Na czyste dno kładziesz np. centymetrowy styropian a na to kamienie. Trochę wyobraźni przestrzennej na wypadek gdyby podkopały i większy kamol by się przewrócił - żeby upadł a nie walnął mocno w szybę. i na styropian piaseczek. Tylko zeby styropian nie dochodził do szyby czołowej bo może później wystawać.

Powiem Ci, że też kiedyś myślałem nad konstrukcjami łupkami itp. Po pewnym czasie dałem sobie spokój obecnie mam granit a w nowym akwa dam serpentynit. Naturalne rozłożenie i gra :)

ps żadnego żwiru pyski lubią piasek "przesiewać" więc tylko piasek :)