Skocz do zawartości

NO2, NO3 brak pewności odczytu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

NO3 test JBL kolor żółty najbardziej zbliżony do 20 lub 30, z której skali mam odczytać? Nie kapuje trochę skoro do jednego koloru przypisane są dwie wartości.

Natomiast NO2 kolor mam żółty ale nie taki blady jak na skali, ale nie wpada on również w odcień różowy ten który jest przy 0,05.

Reszta testów;

-NH4 = 0

-KH = 9

-PH = 8,0

KH wiem mało, ale boję się, że jak teraz wymienię część ceramiki w kuble na grys to mi bakterie padną, a szczerze mówiąc miałem nadzieję, na zarybianie w przyszłym tygodniu. Czy coś z tym mogę zrobić tak na szybko? Bo mam jeszcze taki pomysł, żeby zainstalować ten element na filtr sznurkowy stosowany w narurowcu i zasypać go grysem i wpiąć w obieg, ale czy E901 zasypany cały ceramiką to pociągnie?

Dzięki z góry za pomoc

Opublikowano

Dzięki po stokroć,

to oznacza, że wreszcie będę mógł odebrać moje pyśki, które pływają w sklepie od tygodnia.

Myślałem, że KH powinno być w granicach 15 (tak przynajmniej ktoś miał na takiej fajnej tabelce umieszczonej pod sygnaturą, co oczywiście nie oznacza ze tak ma być, ale jednak się zasugerowałem). A co do pomiaru NO2 to mierzyłem kilka razy zawsze przy świetle dziennym, ale nie w słońcu bo pokój mam od wschodu, a mierzyłem zawsze po pracy czyli słońce było już z drugiej strony bloku. Kolor zawsze był intensywniej żółty niż ten na wzorniku, ale jak przesunąłem na skali wyżej czyli na 0,05 to wyraźnie się różnił po prostu nie wpadał w różowy odcień. Czy mogę zatem bez obaw wpuszczać ryby? Czy może jeszcze poczekać?

Opublikowano

Kh masz bardzo dobre.

A ja mam KH 8 i też nie wiem czy jest na dobrym poziomie. A jaka w ogóle jest najlepsza wartość KH?

-- dołączony post:

Dzięki po stokroć,

to oznacza, że wreszcie będę mógł odebrać moje pyśki, które pływają w sklepie od tygodnia.

?

Jaki masz baniak? I jaka będziesz miał obsadę?

Opublikowano

Kh to tzw. bufor ph i aby spełniało swoją rolę powinno być powyżej 6. W Malawi woda jest zasadowa ale nie twarda jak w przypadku Tanganiki. Jeśli w kranówce macie niskie ph, to można je podnieść sodą oczyszczoną która właśnie podnosi najpierw Kh. Nasze ryby tolerują bez problemów Kh 6 jak i 20.

Czy możesz wpuszczać ryby?

Teoretycznie parametry w normie ale to zależy jak przebiegał cykl azotowy?

Opublikowano

Zbiornik zalałem 1 marca dodałem 20% wody z dojrzałego akwarium i nitrovec. Włączyłem kubełek wypełniony ceramiką temp. ustawiłem na 26*. Po kilku dniach zebrał mi się kożuch kupiłem skimmer i go systematycznie odfiltrowuję. Następnie wodę nawiedziły pierwotniaki (mleczna się zrobiła) włożyłem kamień i brzęczyk na full po 12 godz.woda się poprawiła, a po 3 dniach już była klarowna. Żadnych innych widocznych objawów nie zaobserwowałem. Jesteś w stanie z tego opisu wydedukować czy cykl przebiegł poprawnie. Dodam jeszcze, że mam w akwa żwir kupny akwarystyczny i serpentynit.

Opublikowano

Jeżeli no2 jest nie wykrywalne to śmiało można powiedzieć, że cykl azotowy zamknął się. Jednak uwaga w kwestii podłoże, cichlids lubią piach to ich naturalne podłoże w którym uwielbiają kopać więc ten żwir to pomyłka i proponowałbym go wywalić na rzecz piachu póki jeszcze nie masz ryb i wsio można zrobić w akwarium.

Opublikowano

Tak, tak oczywiście wiedziałem, że Pyszczaki kopią dlatego ten żwir kupiłem w granulacji 1-1,5 mm, czytałem, że za drobny też nie może być bo pływa w wodzie unoszony prądem z wylotu filtra, myślisz, że i tak jest za gruby? A NO2 niestety jest wykrywalne na poziomie 0,025 wiem, że to śladowa ilość ale jednak jest. Co radzicie Panowie? Moje ryby już od tygodnia są u znajomego w sklepie miał okazję to kupił mi i trzyma dopóki to będzie konieczne, ale tam wody nie badałem i boję się, że jest gorsza niż u mnie. Choć wiem, że on na prawdę dba o swoje ryby.

Opublikowano
żwir kupiłem w granulacji 1-1,5 mm

Toż to piach :)

A NO2 niestety jest wykrywalne na poziomie 0,025

Taki poziom mieści się w tolerancji testów (szkodliwe zaczyna się pow. 0,3).

Z racji niestandardowego startu baniaka, razem z rybami zamówiłbym kilka ampułek prodibio biodigest, mogą nie być potrzebne ale na pewno nie zaszkodzą.

• Dziękuję 1