Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gisselki kup 6 sztuk zapomniałem dopisać ;) i tak płci nie rozpoznasz aż do tarła a nieduża różnica czy będziesz miał 4 na 2 czy 2 na 4 to spokojne ryby. Tak więc placki 6 szt a reszta po 8 ;) i do redukcji

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wczoraj minął miesiąc odkąd obsada mieszka sobie w akwarium. Dziś zaczęły się pierwsze walki :)

Wygląda na to że z zakupionych 7szt c.borley red fin mam 4 samce i 3 samice. Jeden ewidentnie wykazuje sporą agresję w stosunku do konkurentów i gania ich po całym baniaku.

Pytanie kiedy dokonać redukcji ?? Już teraz , czy jeszcze poczekać ?? Tylko czy przypadkiem same się nie zredukują. Rybki nie są jakieś duże , mają jakieś 7cm,

Opublikowano

Nie redukuj bo na razie nie wiesz co się wydarzy a ryby masz młode i niedługo. Możesz np skasować potencjalne samce a okaże się że to były jedyne samice ;)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Wydaje mi się, że w kwestii copadichromisa nie miałem szczęścia.

Na dzień dzisiejszy mam wybarwione pięknie dwa samce. Trzeci jest zdominowany, ale na 100% to też samczyk.

Na 100% mam jedną samicę , bo już inkubowała.

Zagadką są 3 osobniki, które niby wyglądają jak samice.

No właśnie , niby.

Czy samica może posiadać na bokach przebłyski koloru, czy ZAWSZE jest jednolicie szara ??

Obawiam się że mam układ 5+2 (optymistycznie) , a co gorsza 6+1.

Opublikowano

Samica może posiadać przebłyski. Jednak musisz wziąć pod uwagę, ze zdominowany samiec kryje się wśród samic niemal perfekcyjnie. Potrafi stracić atrapy i pływać z samicami nawet latami. Najczęściej to właśnie 2 sztuki w stadku pokazują urodę. Tarło da ci pewnośc. nie znaczy to jednak, ze to już koniec i reszta ryb to samce. Jeszcze poczekaj.

Opublikowano

Mam taki plan żeby zredukować już teraz , mając pewność że posiadam trzech panów.

Zostawić jednego z tych trzech i zobaczyć co się będzie działo.

Muszę przyznać że gonitwa w akwarium trwa niemal cały czas.