Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zbiornik o wymiarach 100x50x50, więc do niego zakładam obsadę jak do standardowej "200". Niestety ogranicza mnie długość zbiornika. Dostałem ofertę od Tan-Mal i tak sobie kombinuję co mógłbym do niego wpuścić. Nigdzie nie znalazłem informacji na temat łączenia w jednym zbiorniku dwóch gatunków Labidochromis. Myślę nad połączeniem Labidochromis spec. Mbamba Bay oraz Labidochromis caeruleus yellow. Co o tym sądzicie ? Czy mogą się one krzyżować ze sobą ?

Opublikowano
Co o tym sądzicie ? Czy mogą się one krzyżować ze sobą ?
Te ryby mimo że z jednej grupy są od siebie na tyle różne iż, prawdopodobieństwo krzyżówek jest nikłe.
Opublikowano

Moim zdaniem lepszym posunięciem byłoby dać saulosi. Przy jednym gatunku uzyskałoby się efekt kolorystyczny jak przy yellowkach i samcu mbambie a bułoby jeszcze miejsce na drugi mały,ładny gatunek.

Opublikowano
Moim zdaniem lepszym posunięciem byłoby dać saulosi. Przy jednym gatunku uzyskałoby się efekt kolorystyczny jak przy yellowkach i samcu mbambie a bułoby jeszcze miejsce na drugi mały,ładny gatunek.

Oczywiście P. saulosi brałem też pod uwagę, ale w Tan-Mal mają tylko odmianę coral. Nie powiem, samice 'coral' ładnie wyglądają, natomiast samce w porównaniu ze zwykłą odmianą już trochę gorzej. Poza tym coś nie mam przekonania do takiego sztucznej, nie występującej w naturze odmiany.

Do zbiornika o 100 cm długości acei lub hongi odpadają ?

Znalazłem na stronie KM artykuł opisujący mbamba z którego wynika, że nie powinno być problemu z pogodzeniem diety z yellow.

http://www.klub-malawi.pl/index.php/serwis/artykuy/opisy-gatunkow/148-labidochromis-sp-mbamba

Fajnie byłoby gdyby wypowiedział się ktoś, kto miał L. spec. mbama i mógłby coś powiedzieć na temat preferencji żywieniowych tego gatunku.

Zastanawiałem się też nad Cynotilapia afra red top Chewere, ale szkoda, że ten gatunek ma szare samice.

Opublikowano

Adek w habitacie pisze tez o zjadanych insektach przez tego labidochromisa, więc biorąc pod uwagę, że nasze pokarmy to i tak mieszanka badyla i mączek rybnych no i to, że yellowki to wersja Fxx nie będzie problemu żywieniowego pod warunkiem że nie będzie karmił za ostro mrożonkami.

Opublikowano
Adek w habitacie pisze tez o zjadanych insektach przez tego labidochromisa, więc biorąc pod uwagę, że nasze pokarmy to i tak mieszanka badyla i mączek rybnych no i to, że yellowki to wersja Fxx nie będzie problemu żywieniowego pod warunkiem że nie będzie karmił za ostro mrożonkami.

Rozumiem, dzięki. Przeglądałem forum i widziałem, że Perez666 w którymś z postów też proponował połączenie tych dwóch gatunków Labidochromis.

Widziałem na forum zbiornik 220L (100x40), który prezentował Misiek. Podobne wymiary do mojego i od paru miesięcy funkcjonuje w nim taka obsada.

Opublikowano

Chodzi o to, że z nikt naukowców nie potwierdził preferencji żywnieniowych tego rodzaju.Także możemy stosować dietę elastyczną, ale jak to wpłynie na mbambę tego nie wiemy.

Są to czyste dywagacje.

Opublikowano

Niestety muszę zweryfikować swoje założenia w oparciu o ofertę Tan-Malu.

Zastanawiam się też nad 'coral' i rdzawym, ale wydaje mi się, że kolorystycznie takie połączenie nie będzie dobrze wyglądać. Pomarańczowe samice saulosi i do tego rdzawe, to będzie mało kontrastowe zestawienie.

Co sądzicie o połączeniu mbamby i saulosi 'coral' ?