Jump to content

mleczna woda

skoku86

Recommended Posts

Zalałem akwarium 4 dni temu (tzn w sobotę) wlałem biostarter do filtra a wczoraj wlałem bakterie z sery. Wodę już po 2 dniu miałęm taką trochę mleczną a jak wlałem bakterie to prawie mleko. Dziś jest trochę lepiej. Patrząc z przodu nie jest źle ale z boku (wymiary akwa 120x40x50) woda jest mętna. Dziś jak przyszedłem z pracy na szybach pojawił się osad (podejrzewam, że to od tych bakterii). Gdy zacząłem czyścić szyby wszystko zaczęło pływać tak jakby kurz. Ten osad może się przefiltruje bardziej martwi mnie ta mleczna woda:/

Guest pemergency
Zalałem akwarium 4 dni temu (tzn w sobotę) wlałem biostarter do filtra a wczoraj wlałem bakterie z sery. Wodę już po 2 dniu miałęm taką trochę mleczną a jak wlałem bakterie to prawie mleko. Dziś jest trochę lepiej. Patrząc z przodu nie jest źle ale z boku (wymiary akwa 120x40x50) woda jest mętna. Dziś jak przyszedłem z pracy na szybach pojawił się osad (podejrzewam, że to od tych bakterii). Gdy zacząłem czyścić szyby wszystko zaczęło pływać tak jakby kurz. Ten osad może się przefiltruje bardziej martwi mnie ta mleczna woda:/

Nic się nie martw, jak akwarium dojrzeje będzie woda czysta. Zajrzyj do faq znajdziesz tam masę przydatnych informacji i odpowiedzi na pytania, które będziesz chciał niebawem zadać.

Akwarium dojrzewa daj mu trochę czasu silnie napowietrzaj i nic nie rób samo przejdzie.

dziś woda już lepsza jeszcze nei kryształ ale jest ok

zrobiłęm pierwsze testy

NH4 pomiędzy 0,05-0,1

NO2 pomiędzy 0,1-0,2

NO3 1

KH 8

PH 6,8

Ile sody mam dodać aby zwiększyć ph?

a w kranówce NH4 mam 0,1-0,2 a NO2 0,01-0,025 tak w tych granicach

wszystkie testy kropelkowe JBL

dziś woda już lepsza jeszcze nei kryształ ale jest ok

zrobiłęm pierwsze testy

NH4 pomiędzy 0,05-0,1

NO2 pomiędzy 0,1-0,2

NO3 1

KH 8

PH 6,8

Ile sody mam dodać aby zwiększyć ph?

a w kranówce NH4 mam 0,1-0,2 a NO2 0,01-0,025 tak w tych granicach

wszystkie testy kropelkowe JBL

Ja bym nic nie kombinował z żadną sodą jakie skałki masz w akwarium jak wapienie to same Ci twardość podniosą. JA u siebie przy starcie żadnej sody nie dodawałem i jest wszystko oki.