Skocz do zawartości

parametry mojej wody...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to czekamy....zobaczymy czy jutro cos drgnie....

-- dołączony post:

Parametry ciut drgnely ale nie mam calkowitej pewnosci bo skala jest powiedzmy dyskusyjna, farby drukarskie pozostawiaja pewne watpliwosci....

pH- 7,8

NO2- 0,5 - 0,75 watpliwosci z odczytem tu mam

NO3- 5 - 10 watpliwosci z odczytem skali

NH3- 0

I co o tym sadzicie?

Opublikowano

Jeśli NO2 jest 0,5 lub wyżej to zdecydowanie za dużo. Jak będziesz miał na poziomie 0,05 to możesz myśleć o tym, że cykl azotowy jest zamknięty.

Opublikowano

Tak, jest to całkowicie normalne. U mnie prawie dwa tygodnie NO2 stało na tym samym poziomie(0,5-0,75) ale jak zaczęło spadać, to spadło chyba w 3 dni do zera.

Jak chcesz to przyspieszyć trochę to lej te bakterie bez pożywki.

PS: Podmianą wody prawdopodobnie wydłużyłbyś dojrzewanie. Teraz musisz tylko czekać, NO2 zacznie spadać i spadnie do zera bez jakiejkolwiek ingerencji, w terminie nie dłuższym jak 2 tygodnie.(ale raczej krócej)

Podmiankę zrobisz aby zbić NO3, ale dopiero w momencie gdy NO2 będzie zerowe.

Opublikowano

Nie przesadzajmy, test na NO2 od zoolek jest OK. Przecież przy NO2 nie istotna jest dokładność. Wynik ma być zerowy, probówka żółta. Z tym Zoolek sobie dobrze radzi, przynajmniej z punktu widzenia praktycznego w domowym akwarium.

NO3 być może faktycznie lepiej wybrać jakiś dokładniejszy, będzie on wyznaczał % i częstotliwość podmian. Mój Zoolek NO3 jest w miarę czytelny w zakresie 0-30 mg/l NO3, dalej właściwie bardzo trudno oszacować jaki jest ten wynik.(wada jest też taka, że oczywiście zoolek NO3 można używać tylko przy NO2 = 0)

Opublikowano

ale ile jeszcze czekać?

podmianę wody mam zrobić czy czekać i nic nie robić tylko filtry na maxa, napowietrzanie i światło 10 h? no i karmienie rybek startowych:)