Skocz do zawartości

Pomocy N03 powyżej100mg/1 dkH przekroczone

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam problem wróciłem do domu po dłuższej nie obecności i okazało sie ze w ciągu paru dni zdechły 4 ryby dzis sam wyciągłem jedna była blada miała mgiełkę na oczach podobno od paru dni nie pobierała pokarmu zrobilem własnie testy N03 wyszlo ponad 100mg/1 i kH ponad 20. Co gorsza sklepy zamkniete aby kupic jaki kolwiek specyfik.Podmieniłem 20% wody na ta chwile .CO dalej ??

Opublikowano

KH nie jest groźne ... masz testy NH4, NO2 ... bez sklepu jedyne co możesz zrobić to podmienić wodę następne 30% po jakimś czasie następne 30%. Jeśli masz testy na amoniak i azotyny to zobacz, generalnie nawet tak wysokie NO3 nie zabija ryb. Co jest przyczyną ? Czy dobra jest temperatura ?

Opublikowano

temp.26 w domu miałem tylko testy no3 i KH ;/ jutro podmienie kolejne 30% Na oko pozostałe ryby wyglądają ok ale woda podobno utrzymywała sie cały czas lekko mętna nie kryształ jak zawsze (ech czlowiek wyjedzie i juz problemy :( cos czuje ze to od mrożonek .

Dopiero w poniedziałek pojadę do sklepu tylko co kupić bo specyfików co nie miara

Opublikowano

Nie wiem co jest przyczyną tego stanu rzeczy jeśli NO3 jest wysokie na pewno bakterie pracują ale jeśli masz wysoki poziom NH4 to zaczną ci i tak zdychać. Wtedy zostaje mechaniczna eliminacja nadmiarowego poziomu toksyny. Lepiej nawet zmienić prawie połowę ( na raty ) wody niż pozwolić aby ryby zdychały a rano po Nitrivec lub temu podobne. Trzeba mieć testy z cyklu azotowego bo wiesz co robić. Jeśli masz wysokie tylko NO3 to znaczy, ze masz inny problem. Czemu ryby zaczely zdychać masz jakies przypuszczenia. Jeśli leżały długo trupki to sprawny filtr przerobił ich psujące się ciała na NO3 stąd jego wysokość a pozostałe parametry cyklu azotowego są OK wtedy trzeba szukać przyczyny śnięć bo 100 mg na litr jest bardzo złe ale ryby przy takim bardzo źle się czują obcierają ale nie zdychają.

Opublikowano

Masz tutaj racje zwłoki jednego samca leżały z 4 dni w akwa, pomysłu czemu sie tak działo nie mam ,nigdy się nie spotkałem z taka sytuacją.Ryby na ta chwile zachowuj sie normalnie nie zauważyłem aby sie ocierały jakoś specjalnie. Jutro podmienię jeszcze trochę wody i dodam nitrivec.Jakie testy polecasz te co mam N03 i KH to zestaw kropelkowy sera.Jakie dokładnie dokupić ?

Opublikowano

NO2 i NH4 to tylko JBL lub Sera z tego co pamiętam dobra jest też tetra. Na pewno nie jakieś tanie np Zoolek bo nic nie pokazują ;).