Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I jeszcze jedno czy na akwarystycznym24 trzeba płacić przesyłkę za każdy przedmiot? bo zamówiłęm u nich walizkę 2h temu i zastanawiam się czy bede musiałpłącić przesyłkę za NH4 jeszcze raz

Zadzwoń do nich lub napisz maila żeby połączyli dwa zamówienia.
Opublikowano

znalazłem już wszystko tak, że po problemie teraz czekam na przesyłki i zacznę robić pierwsze testy. Baniak zalałem w sobotę i cały czas mam mętną wodę ale to może od biostarterów albo już mam pierwotniaki a jak to one to co mam robić czekać?

Opublikowano
Intensywnie natleniaj wodę, i czekaj za parę dni powinno ustąpić.

Wlałęm do baniaka sera bio nitrivec i jest na opakowaniu napisane, żeby wpuścić rybki już po 24h.

Opublikowano

Nie wierz za bardzo temu co pisze producent ,bakterie tej firmy zawierają pożywkę (amoniak)więc trzeba dać czas bakteriom na przerobienie jej w no2 a te z kolei w no3.To kolei zajmie im więcej czasu niż 24 h.Myślę že tych kilku tygodni czekania to nie wiem jakbyś chciał to i tak nie przeskoczysz.

Opublikowano

Według mojej skromnej wiedzy cykl azotowy polega na tym: na początku w wodzie musi być amoniak (dlatego niektórzy dolewają na start uryny) po dolaniu bakterii i podlączeniu całego sprzętu bakterie Nitrosomonas mają gotową pożywkę, przerabiając ten amoniak rozmnażają się i zagnieżdżają w filtrach, amoniak przetwarzany jest na azotyn NO2. Dopiero kiedy jest odpowiednia ilość NO2 zaczynają się namnażać bakterie z rodzaju Nitrobacter które się nim żywią i przerabiają na NO3 (azotyn) ten jest produktem końcowym usuwanym poprzez podmiany wody, lub poprzez filtr hydroponiczny (też bardzo ciekawy dział, "aquaponika"). Jak wpuścisz rybki i one zaczną wydalać odchody zawierające amoniak to musisz mieć już dużo zadomowionych w filtrach bakterii które dadzą radę przerobić ten amoniak ( bo jak nie to zatrują się nim ryby) a do tego trzeba czasu. Cierpliwie czekaj i badaj wodę i tak jak kolega Bezprym napisał cykl się zamknie jak NO2 będzie mniejsze niż 0,01 ml/l i wtedy możesz spokojnie wpuszczać ryby. Proces ten trwa od 3 do 5 tygodni. Jeśli coś pomyliłem to proszę doświadczonych kolegów o korektę bo nie chcę nikogo wprowadzać w błąd.

Opublikowano

No to czekam:) Mam nadzieje, że uda mi się jutro skończyć pokrywę założyć oświetlenie ledowe i chyba to wszystko. Aha jeszcze jedno filtr mechaniczny musi od początku pracować czy dopiero po wpuszczeniu rybek?

Opublikowano

Według mnie powinien chodzić, bo przepływająca przez niego woda spowoduje, że zalęgną się w nim też bakterie, a flory bakteryjnej nigdy za mało. Tylko jak będziesz go płukał z odchodów to w wodzie pobranej z akwarium, bo pod kranówką wypłuczesz te bakterie.

Opublikowano

pierwsze testy zrobione.

NH4 pomiędzy 0,05-0,1

NO2 pomiędzy 0,1-0,2

NO3 1

KH 8

PH 6,8

Ile sody mam dodać aby zwiększyć ph?

wszystkie testy kropelkowe JBL

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Hej mam oświetlenie na diodach cree RGBW. mam ich w sumie 16 szt. podłączone są do zasilacza 24V, 10A. I do leddimmer pro (chyba wersja 1) działało 8 lat:/ Całośc lutowałem sam, a do kazdego koloru osobno lutowałem kabel (dla mnie masakra robota nie robie tago na codzień) . Co jakiś czas jakoś zahaczyłem o kabelek i musiałem go dolutowywać . W wyniku kolejnej takiej akcji gdzieś przegiołem z temperaturą lub coś zwarłem bo się całość wyłączyła na bezpieczniku(bo nie chciało mim się z prądau odłączać :/) . Aktualnie nie działa jak powinno. Jak testuje kolory to działają ale wg mnie za słabo. Do meritum... jak mam znaleźć przyczynę że coś nie świeci bez wymieniania po kolei wszystkiego?  Albo jeszcze lepiej, może zaproponujecie inny rodzaj oświetlenia najlepiej opartego na gotowych paskach led bez koniecznośći ich lutowania które podłącze do leddimmer. akwarium duże 300 na 70 na 80 Dzięki
    • Hej, na dniach będę robić filtr kasetowy dwukomorowy do akwarium 160l. Który układ wybrać żeby zachować jak największą cyrkulację wody i wydajność filtra?   Ewentualnie są jeszcze takie opcje ale tu filtr nie jest pod wzmocnieniami i musiałabym coś wymyśleć żeby nie wypływał (nie chce przyklejać) 
    • Trzy książki w twardej oprawie: Malawi Cichlids in natural habitat cz1 Malawi Cichlids in natural habitat cz3 Malawi Cichlids in natural habitat cz5 Książki w idealnym stanie. Cena 700zl za komplet.
    • Wyjdzie w praniu , ale nie zakładam większych problemów 😉 . Po latach moczenia łapek to jest mój 1 filtr takiej konstrukcji . Wszystko przemyślane pod nowy zbiornik .Przemek z Akwarium Szczecin robi mi wzmocnienia pod ten kaseciak tak abym gąbkę wyciągał bez odchylania i tym podobnych problemów . Zobaczymy 😉  
    • Dzięki @jaras za wskazówki 🙂 Może jeszcze spróbuję z tym pokarmem. U mnie Aristo mam wrażenie że się męczy żerując na nim bo wygląda jakby próbował się najeść powietrzem 😅
    • Na 30 ryb wielkości od 12 do 25cm daję 2 łyżeczki czubate od herbaty raz  dziennie - pokarm aller Aqua Futura pomieszany z Malawi chips oraz spiruliną granulowaną. Proporcje w miarę równe. Dodatkowo, jak mi się przypomni, to daję kryła mrożonego,nie częściej niż raz w tygodniu w ilości 7 kostek. Od czasy do czasu jakąś rybę morską , jak akurat mam na obiad - morszczuk, dorsz. Oczywiście bez obróbki termicznej. Czasami sporadycznie jeszcze płatki dla paletek d-50i to jest wszystko . Ale ja mogę mieć słabe doświadczenie w pielęgnacji ryb 40lat😃
    • @jarasa mógłbyś mi powiedzieć ile sztuk ryb masz u siebie i ile im sypiesz Futury? Tak myślę że może ja po prostu za mało im tego żarcia dawałem. Byłbym wdzięczny jakbyś podał ile wynosi jednodniowa porcja u Ciebie (o ile nie w gramach to chociaż w łyżeczkach) 🙂
    • Ja nie mam małych ryb. Nic złego nie zauważyłem stosując future. Ale od jakiegoś czasu mieszam z innymi tak jak wyżej pisałem.
    • Moim rybom podobnie jak u Ciebie nie podszedł ten pokarm. Niby z apetytem się na niego rzucały, jednak po wzięciu do pyska po chwili wypluwały. I tak kilkakrotnie, w końcu rezygnując i pozostawiając granulki. Dodatkowo od tego pobierania i wypluwania powstawało duże zmętnienie wody. Próbowałem podawania na sucho i po namoczeniu - w zasadzie efekt ten sam. U mnie jedynie fryeri połykał ten pokarm bez zastanawiania się. Reszta obsady - tak jak opisałem powyżej. Dlatego ja zostaję przy Futurze. Tym bardziej, że mam mniejsze ryby od Twoich i póki co ten rozmiar pokarmu (1,3 - 2 mm) jest dla nich odpowiedni. 
    • @jaras z tego co czytałem to na najszybszy wzrost nastawiona jest właśnie Futura. Nie mniej ten Bronze kompletnie nie pasuje tym moim bydlakom. A nie zauważasz u siebie problemu z małym rozmiarem Futury? U mnie np. zauważyłem że ryby zaczęły mieć takie dziwne kupy (jakby przerywane bąblami gazu lub bardzo cienkie) i czytałem gdzieś że ryby takich rozmiarów powinny dostawać już większe "kawały" jedzenia. Nie wiem ile w tym prawdy ale jak kilka dni pod rząd karmię mrożoną stynką to problem znika. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.