Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie , koleżanki i koledzy . Po kilkuletniej przerwie powrót do pięknych kolorów i ciekawych zachowań naszych podopiecznych .

Baniak 150x55x55

Filtracja oparta na dwóch kubłach eheim prof 3e2078 filtracja mechaniczna-eheim prof 2075 filtracja biologiczna ,jeżeli filtry zewnętrzne nie dadzą rady zrobić porządku wew baniaka to mam kilka fitrów wew ,pomp i cyrkulatorów. Filtry wypełnione grysem koralowym 15-25mm

gąbki wata .Dno -piasek kwarcowy z castoramy .Nad kamulcami się jeszcze zastanowię .

Tło- czare spienione pcv , to samo na dnie . Dwie grzałki 150 i 250W podłączona jedna .

Oświetlenie 2x 54w T5 .Czy najbardziej popularne świetlówki to nadal power glo i aqwa glo

No i sprawa bardzo ważna to obsada ,chciałbym- msobo magunga -m. callainos zebra cobalt

Chyba można te gatunki połączyć z mniejszymi aulonacara , jeśli tak to z którymi.

Pozdrawiam

Może zaproponujecie coś innego niż to co podałem

Opublikowano

To aż tak długo Cię nie było ;). Witam ponownie i ciesze sie ze wróciłeś. Ściana wschodnia rośnie w siłę ;)

Opublikowano

Witaj Wojtku nie przesadzajmy -jedna jaskółka wiosny nie czyni :). Na wschodzie jak wiesz trudno coś konkretnego z pysków dostać .Obczaiłem coś w Augustowie , ma msobo i aulonki

SUPER RYBY Aulonocara Mbuna Pyszczak Pyszczaki (4012732012) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img06.allegroimg.pl/photos/400x300/40/12/73/20/4012732012@@AMEPARAM@@06@@AMEPARAM@@40/12/73/20@@AMEPARAM@@4012732012

Nie wiem czy to połączenie mięsożerne z wszystkożernymi będzie dobre. Zastanawiam się czy czasem do tych podanych dwóch gatunków nie dołożyć jakiegoś trzeciego gatunku plus 3-4 same samce aulonek rosnących do 9-13cm większych nie chcę .

Myślę że coś poradzisz, bo jak widzisz forumowicze nie są za bardzo wyrywni ,

skąd ja to znam :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Łączyłem msobo z aulonocara w zbiorniku dekoracyjnym o długości 200 cm. Jednak i tam nie było idealnie. Jeśli byś się uparł to dałby radę ale dieta i temperament tych mbuna jest zbyt wysoki. Aulonka byłaby zaszczuta. Wg mnie pomyśl o mniej terytorialnym mbuna . Mozesz zaryzykować z odmianą sztuczną bo te mają za pewne geny mbuna jeśli chcesz takie ryby :-) ja jednak z nich zrezygnowałem bo za dużo zwykłego piękna po co sztuczne :-D .

Co do ściany wschodniej to nie jedna z ciebie jaskółka ryb mało ale pod względem klubowiczów stoicie całkiem nieźle.

Opublikowano

Wojtku jakie obsady możesz zaproponować ,jak pisałem nie koniecznie z tymi rybami które podałem .Wczesniej znajomy jeżdził po całej polsce i nie było problemu z zakupem , no ale samo życie ,wszystko co piękne szybko się kończy

Pozdrawiam

Opublikowano

Pytanie zasadnicze gdzie te ryby chcesz kupować czy Malawian, Tan Mal wchodza w rachubę. Szukałem również oferty Groty i jej nie znalazłem. Czy chcesz non - Mbuna ? Ewentualnie Mix mbuna i non - Mbuna ?

Opublikowano

Wojtku grotaaugustow znajdziesz na alledrogo

SUPER RYBY Aulonocara Mbuna Pyszczak Pyszczaki (4060101664) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img06.allegroimg.pl/photos/400x300/40/60/10/16/4060101664@@AMEPARAM@@06@@AMEPARAM@@40/60/10/16@@AMEPARAM@@4060101664

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Sprzedam w bardzo dobrym stanie dwa filtry AQUAEL ULTRAMAX 1500 wraz z pudełkami i akcesoriami.  Cena za oba to 500 zł. Przesyłka w cenie. Oferta tylko tutaj i tylko dla osób z forum.   🍻  
    • @Duckdub coś nie działa  
    • Witam, ja od początku krótkiej przygody z cyrkulatorami miałem Eheim stream On 6500+. Najpierw w 300l a później w500l. Regulacja jest uboga ale szczerze mówiąc w niczym mi to nie przeszkadzało. Jeśli wycelujesz nieco bardziej w górę czy w dół to już zmienisz ogólny prąd wody. Obecnie mam w 500l podobnego Eheima 9500+ i jedzie na maksa. Woda pięknie się rusza, żadnej pralki. Ryby oczywiście duże i w ogóle ich to nie rusza. Wycelowany trochę w górę mocno natlenia wodę. Także tafla wody jest u mnie brutalnie poruszona.  Miałem dwa mniejsze tunze i chyba miałem pecha. Jeden wibrował po tygodniu i go oddałem a drugi wytrzymał z pół roku i był bardzo głośny. Też się go pozbyłem.  Ogólnie woda lekko płynie, ryby mają subtelny ruch, kupy wszystkie płyną idealnie do zasysu. Eheimy używam piąty rok jakoś.  Oczywiście jak jest całkowita cisza w salonie, ryby nie chlupia a za oknem nie jedzie Harley Davidson to słychać delikatnie cyrkulator.  Kiedyś w modelu 6500 padł wirnik, tzn był głośny i tuż przed końcem 3 letniej gwarancji dostałem nowy cyrkulator. Oczywiście żeby woda się ruszała kupiłem tanio nowy 9500 i tak został. A 6500 czeka w pudełku. Ryby mówią że wolą 9500 😁  
    • @darianus dobre wieści 🙂 może w takim razie jakoś wypali ten projekt 😉 ja posiłkowałem się taką stroną internetową: https://stacjaplantacja.pl/jak-przeniesc-rosline-do-hydroponiki/
    • U mnie skrzydłokwiaty dobrze sobie radzą w hydroponice przy ph ponad 7. Możesz podać źródło z info że ph powinno być niskie?
    • Dzień dobry,    chciałbym prosić o pomoc w identyfikacji glonów. Na środku mam wapien który zarósł jakoś pierwszy. Kolejne kamienie zarośnięte w ok tydzień czasu. Rośliny mam sztuczne.    nie wiem czy to okrzemki, brunatnice czy może jakaś dziwna wersja sinic? 
    • Ja w 375l używam dwóch jvp-132 - jeden do napędu kaseciaka, drugi do zamiatania. Poza kolorem bez uwag
    • Mała aktualizacja Udało się zainstalować hydroponikę. To znaczy samą instalację. Pod kątem roślin jeszcze sprawa nie jest zamknięta. Zapał przy tym projekcie nieco mi opadł odkąd przeczytałem, że woda w hydroponice powinna mieć pH na poziomie 5,5-6,5. Liczę mimo wszystko, że rośliny jako tako będą sobie radziły. Kupiłem skrzydłokwiata, philodendrona i jakąś peperomię  Mam jeszcze zielistkę i epipremnum. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Chwilowo próbuję w hydroponice ukorzenić odcięte pędy epipremnum.  - wlot do doniczek  - wylot z doniczek - całość umieszczona w pokrywie - doniczki zalane wodą i wypełnione gąbkami - tak się prezentuje całość obecnie (nie zdążyłem jeszcze wsadzić roślin do doniczek)   Kilka zdjęć obywateli mojego baniaczka   - Dominujący samiec Stigmatochromis Tolae. Chwilowo największy "byk" w akwarium. Ma około 15cm. - Nimbochromis Polystigma - jeden z dwóch ujawnionych samców. Już ładnie zaczyna "łapać" niebieski kolorek   - Nimbochromis Polystigma - jedna z samiczek - Exochochromis Anagenys - jeszcze nie znam płci osobników. - Dimidiochromis Strigatus - jedna z dwóch samic - Protomelas Mbenji Thick Lips - płeć jeszcze nie znana   A na koniec najmłodszy mieszkaniec czyli malutki Dimidiochromis Strigatus  Zaobserwowałem dwie sztuki  Wątpię żeby przeżyły, ale kto wie. Na razie bardzo dobrze kryją się w tej niewielkiej ilości szczelin jakie mają do dyspozycji.    
    • Mam od paru lat Tunze 6085 Tunze Turbelle Nanostream 6085 (4025167608506) • Cena, Opinie • Pompy cyrkulacyjne 17291245623 • Allegro Dla mnie jest idealny w 200cm. Dla Ciebie się nie nadaje bo nie ma regulacji mocy. Dlaczego piszę - wcześniej miałem kilka chińskich - ich trwałość wynosiła średnio pół roku. Może teraz jest inaczej, ale jakbym miał zmieniać to na pewno kupiłbym Tunze. Nawet jeśli teraz jest chiński (bo tego nie wiem)
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.