kurczak Posted March 15, 2014 #1 Posted March 15, 2014 Witam ze względu na zachowanie moich podopiecznych postanowiłem zrobić testy Ph-7,9 No2-0 No3-30 NH4-0,05 Po4-1,2 czy te wyniki coś wskazują ryby nie mają ochoty na tarło tylko tłuką się między sobą obsada saulosi 1x4 maingano 6
Andrzej Głuszyca Posted March 15, 2014 #2 Posted March 15, 2014 ..nic nie napisałeś o ich dojrzałości płciowej ani o temperaturze wody..A to też jest istotne! ..a tak naprawdę to jest dział WODA a zadajesz pytanie o rozmnażaniu!
kurczak Posted March 15, 2014 Author #3 Posted March 15, 2014 Witam temperatura wody 26 ryby mają około rok saulosi. Maingano są młodsze karmione O.S.I Complete & Balanced Nutrition, Hikari Sinking Cichlid Gold, płatki Tropikal Malawi Spirulina Tropical Pytanie o parametry wody czy są prawidłowe i czy mogą wpłynąć na takowe zachowanie ryb
stan Posted March 15, 2014 #4 Posted March 15, 2014 Kurczak jak maja się nie tłuc Ci ryby jak masz 4 samce saulosi i jedną ,,biedną" samiczkę ! Ona musi mieć przewalone. Jeżeli chodzi o mainagano to sam nie jesteś w stanie określić jaki masz układ , a może masz same samce. Same parametry są ok !
kurczak Posted March 15, 2014 Author #5 Posted March 15, 2014 Mój błąd ma być 1x4 jeden samiec 4 samice z maingano fakt nie wiem co mam. Już poprawiam.
Andrzej Głuszyca Posted March 15, 2014 #6 Posted March 15, 2014 ..taj jak napisał stan parametry teoretycznie są dobre! Chociaż przy rozmnażaniu saulosi zaleca się wyższą zasadowość to jest w granicach ciut ponad 8..Ale ja bym zwrócił jednak uwagę na temperaturę.Sam mam Pseudotropheus saulosi i samice cały czas inkubują ale u mnie temperatura wody to 28 stopni.. Tak samo zachowują się Iodotropheus sprengerae... Może właśnie temperatura odgrywa tu decydującą rolę.. Po prostu podnieś ją i czekaj!
kurczak Posted March 15, 2014 Author #7 Posted March 15, 2014 Dziękuje za odpowiedz i radę temperaturę podniosę ale nie zależy mi na rozmnażaniu bo nie zamierzam zarabiać na tym. Może po podniesieniu temperatury uspokoją się.
Andrzej Głuszyca Posted March 15, 2014 #8 Posted March 15, 2014 ...w pierwszym poście zaznaczyłeś ,że nie podchodzą do tarła stąd ukierunkowałeś nasze podpowiedzi:) Życzę powodzenia!
Recommended Posts