Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czas powoli pomyśleć nad redukcja gatunków mimo spokoju w akwarium :)

Chciałbym dowiedzieć się co do wymiarów 120x40x50 w akwa zmienić/zredukować/dodać.

Na pewno chciałbym pozostawić:

Maingano (Melanochromis cyaneorhabdos),

Yellow (Labidochromis caeruleus),

No i teraz 3ci gatunek...

Szukałem sporo i na forum i w necie czy ktoś może posiada auratusy?

Moim zdaniem są b. ładne - wiem jednak , że są tez bardzo agresywne. Czy do tego składu mogłby żyć w zgodzie?

Maylandia lombardoi również mi się podoba, ale chyba nie nadają się do 240L?

Acei również wiem , że się nie nada.

Czy ktoś powie mi ile powinno być maksymalnie ryb tak, aby nie było zupy a z drugiej strony było ich sporo (tzw. kontrolowane przerybienie?)

PS. Piszę z PL znakami specjalnie z innego kompa, żeby Pan eljot12 nie musiał poprawiać :)

Opublikowano

Auratusy i maingano mogą się nie dogadać (oba nieprzewidywalne melanochromisy ;)) Nie ma czegoś takiego jak kontrolowane przerybienie a do twojego akwa max. to trzy nie za duże gatunki (12-13 cm). Przy Yellow i maingano wybieraj z wszystkożernych lub mięsolubów ;) Proponuję któryś z tych: Cynotilapia sp Hara, labidochromis perlmut lub chisumulae.

Dzięki za ogonki ;).

• Dziękuję 1
Opublikowano

Cześć :)

Póki co Auratusy i maingano pływają zgodnie. Jeden samiec maingano wybarwił się na ciemne kolory i chyba to są początki jego rządów :)

Rybki mają już ok 3,5-4cm zastanawiam się kiedy może nasilić się ich atak o rewiry?

Zastanawiam się nad Lombardzkimi wciąż uważam , że są piękne tylko do małych ryb raczej nie należą :)

Auratusy i maingano mogą się nie dogadać (oba nieprzewidywalne melanochromisy ;)) Nie ma czegoś takiego jak kontrolowane przerybienie a do twojego akwa max. to trzy nie za duże gatunki (12-13 cm). Przy Yellow i maingano wybieraj z wszystkożernych lub mięsolubów ;) Proponuję któryś z tych: Cynotilapia sp Hara, labidochromis perlmut lub chisumulae.

Dzięki za ogonki ;).

Opublikowano

Ktoś kiedyś napisał, że malawi bez ryby w paski to zmarnowane akwarium (nie cytuję dokładnie, ale taki był sens wypowiedzi).

W pełni się z tym zgadzam.

Aż się prosi zamiast Auratusów jakaś Cynotilapia, np wspomniana przez eljota12 - Hara lub moja propozycja: Cobue.

• Dziękuję 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki chłopaki za odpowiedź szukając dalej części obsady póki co testuję rybki.

Nie mniej mam ciężki orzech do zgryzienia.

Do moich Melanochromis cyaneorhabdos i Labidochromis caeruleus

Propozycja eljot12 są b. ładne coube też wygląda b. atrakcyjnie.

Chyba będę musiał poczekać i zobaczyć czy obecny skład będzie tak zgodny jak do tej pory.

Mam więc takie proste pytanie do użytkowników, którzy pyszczaki posiadają dłużej niż ja.

Mniej więcej walki o dominację w akwarium zaczynają się przy jakiej wielkości ryb? Moje aktualnie mają ok 4cm. Niektóre już się wybarwiły ładnie, ale przy obecnej wielkości tych ryb to jeszcze nie jestem w stanie powiedzieć , które to samiec/samica.

Chciałbym wiedzieć mniej więcej ile ryba powinna mieć cm , abym mógł odróżnić np maingano samice od samca bo atrapy jajowe nie są wyznacznikiem w określaniu płci.

Opublikowano

Jeśli chodzi o maingano i Yellow to bardzo trudne zadanie bo to gatunki monomorficzne. Odróżnić samca od samicy to trudne zadanie a 100% pewności będziesz miał podczas tarła i inkubacji. Samiec zazwyczaj ma ostrzej zakończoną płetwę górną i odbytową oraz dłuższe płetwy piersiowe.

• Dziękuję 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

Panowie a co myślicie o obsadzie z yellow i maingano z Cynotilapia afra red top Chewere?

Na tą chwilę wydaje się , że zostanę przy połączeniu z iodotropheus sprengerae :)

Ciężko wybrać z tylu pięknych ryb! :)