Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chcialem przedstawic swoje pierwsze Malawi.

240L Wymiar 120x40x50 OptiWhite

Filtr Unimax250 + Napowietrzacz APR 300

Grzalka ComfortZone 250W z termostatem

Oswietlenie T5 2x39W + Oswietlenie LED niebieskie na wieczor

Podloze to piasek wapienny

Kamienie to wapien filipinski, koralowiec czerwony, pakale , red cherry

Ponizej dorzucam zdjecia:

1wsze zdjecie jest zrobione zaraz po zalaniu zbiornika. Prosze nie laczyc tego zdjecia z reszta zdjec :)

Obsada:

Maingano (Melanochromis cyaneorhabdos),

Yellow (Labidochromis caeruleus),

Saulosi (Pseudotropheus saulosi),

Złocisty (Melanochromis auratus),

i Acei (Pseudotropheus acei) - poki co zyja zgodnie. Oczywiscie zakladam redukcje i zwiekszenie gatunkow do max 3.

Pozdrawiam Wszystkich Malawistow ! :)

post-14746-14695716729443_thumb.jpg

post-14746-14695716730206_thumb.jpg

post-14746-14695716730994_thumb.jpg

post-14746-14695716732101_thumb.jpg

• Dziękuję 1
Opublikowano

Również nie mój klimat , ważne że tobie sie podoba. Tak z innej beczki pseudotropheus acei jest za duży na taki litraż. Druga sprawa nie znam takiej ryby jak ,,złocisty" ale z ryb które wymieniłeś to brakuje Ci auratusa i yellowa które tam masz w akwarium. Warto sprawdzić co tam rzeczywiście pływa maingano na pewno ale reszta obsady może być inna niż ktoś Ci ja sprzedał.

Opublikowano

Jak napisalem w opisie ponizej zakladam redukcje obsady. Sa poprostu na probe.

Pyszczak Złocisty (Melanochromis Auratus) tak przynajmniej wujek Google wskazal :)

Zaraz zedytuje i poprawie o nazwy fachowe

Również nie mój klimat , ważne że tobie sie podoba. Tak z innej beczki pseudotropheus acei jest za duży na taki litraż. Druga sprawa nie znam takiej ryby jak ,,złocisty" ale z ryb które wymieniłeś to brakuje Ci auratusa i yellowa które tam masz w akwarium. Warto sprawdzić co tam rzeczywiście pływa maingano na pewno ale reszta obsady może być inna niż ktoś Ci ja sprzedał.
Opublikowano

Ok ! ale masz tam jeszcze yellowka , a jego nie wymieniłeś. Źle mnie nie odbierz po prostu często i gęsto początkujący akwaryści zostają ofiarami pseudosprzedawców i wciska im sie bastardy i wmawia się że w takim zbiorniku jak twój mona pakować po 4-5 gatunków ryb.

Opublikowano

Teraz juz kazdy bedzie wiedzial dokladnie co mam :)

Zedytowalem o nazwy fachowe.

Nie odbieram zle. Zapisalem sie po to na forum, aby dowiedziec sie wiecej o tych pieknych rybach.

Zgadzam sie z Toba,ze pierwszy raz z Malawi to jest bycie ofiara. Mi sprzedawca mowil, zebym kupil sobie az 50 rybek jeden.

Nie mniej wezme pod uwage, ze Acei sie nie nadaje do mojego akwa i w przyszlosci bede musial zredukowac.

Zastanawiam sie tylko, ktore z moich gatunkow sa w stanie ze soba zyc.

Ryby mam na pewno dobre. Sprawdzalem to 100 razy ze zdjeciami :)

Ok ! ale masz tam jeszcze yellowka , a jego nie wymieniłeś. Źle mnie nie odbierz po prostu często i gęsto początkujący akwaryści zostają ofiarami pseudosprzedawców i wciska im sie bastardy i wmawia się że w takim zbiorniku jak twój mona pakować po 4-5 gatunków ryb.