Jump to content

Filtr narurowy 600l

Jargos

Recommended Posts

Witam,

Wreszcie wystartowała 600 ! Na razie pracują tam sprzęty z poprzedniego akwa, ale docelowo miał być i będzie narurowiec. Instalacja oparta na instalacji zgrzewanej o przekroju 3/4" pracująca na pompie EuroTerm CFA 24-40-180. Poproszę was o pomoc w ocenie schematu oraz ewentualnym wyliczeniu potrzebnego sprzętu do złożenia tego cuda. W akwarium w niedalekiej przyszłości będzie automatyczna podmiana wody. A to schemat:

6c2bcf86be78f.jpg.html

Potrzebne elementy:

Pompa - jest

Korpusy 10" 3/4 - 6 szt

Zawór kulowy ze śrubunkiem 3/4" z rączką - 9 szt

Trójnik zgrzewany 3/4" - 6 szt

Kolanko zgrzewane 3/4" - 10 szt

Mufa z gwintem zewnętrznym 3/4"- 9 szt

Mufa z gwintem wewnętrznym 3/4" - 1 szt

Rura zgrzewka

Pozdrawiam !

witam

od niedawna eksploatuję 600l wyposażone właśnie w zespół filtrów narurowych napędzanych 3biegową pompą obiegową co.

Po 2 przeróbkach mjących na celu głownie ustawienie pompy oraz uruchomienia automatyznej podmiany wody w dalszym ciągu nie jestem usatysfakcjonowany.

Moje głowne zastrzeżenia dotyczą szybkiego zapychania sie gotowych wkładów i w konsekwencji spadek filtracji .

Wczoraj w akcie rozpaczy wywaliłem wszystkie wkłady i :

1. przed pompą wykonałem filtr żwirowy jako prefiltr

2. za pompą umieśicłem 100mikro sznurkowy

3. 3 ostatni człon zasypałem zeolitem *adoptując wpierw zasobnik

(wypływ wody znajduje sie w podłozu w baniaku mając w zamiarze robić za głowne złoże biologiczne)

hmm - ciekawy jestem waszej opini o takim ruchu oraz oczywiście pilnie będe śledził poczynania kolegi w tej kwestii

ps

sorry za podłączenie sie do tematu

• 5 months later...

Kolego Jargos, wystarczy Ci sam matrix jako biologia. Oczywiście wszystkie korpusy za pompą montujesz jak FBF. Nie potrzebne Ci 2 bajpasy. Wystarczy jak dasz jedną ciągłą rurę z zaworem i robi Ci bajpas na wszystkie korpusy. Schemat wygląda ok. Na matrixie i tak pewnie będziesz miał odkręcone na full zawory, więc siłą rzeczy woda poleci na wprost po najmniejszej linii oporu.