Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaproponowałem więcej samic saulois ponieważ w akwarium z aframi oprócz samca to nic ciekawego by nic nie pływało więc większa ilość samic rozświetliłaby nie co akwarium. No ale przy perlmucie układy 1+4 będą gites !

Opublikowano
Dwa samce mogą się nie dogadać ! Zostaw 1+6 saulosi i afra 1+4 !

Do saulosi to bym dał maingano !

Zaproponowałem więcej samic saulois ponieważ w akwarium z aframi oprócz samca to nic ciekawego by nic nie pływało więc większa ilość samic rozświetliłaby nie co akwarium. No ale przy perlmucie układy 1+4 będą gites !

Włączę się do dyskusji, ponieważ dysponuję wprawdzie nieco większym zbiornikiem (250 L), ale o identycznej długości, tzn. 100 cm. Z tego co wyczytałem na forum to do szkiełka o dług. 100 cm można dać dwa nieduże gatunki mbuny, z tym że jeden średnioagresywny, a drugi łagodniejszy, zajmujący raczej przestrzeń "na skałach".

Jak to zatem ma się do tych proponowanych połączeń, np. saulosi + perlmut/saulosi + afra/saulosi + maingano ?

Zdaję sobie sprawę, że sporo zależy od aranżacji zbiornika i jak nie sprawdzę w praktyce takich połączeń to się nie dowiem, czy mogą funkcjonować. Zbiornik mam już zalany i intensywnie myślę o obsadzie, dlatego temat mocno mnie interesuje.

Stan widzę, że w stopce pod zdjęciem swojego 200L zbiornika masz 3 gatunkową obsadę. Czy taka obsada funkcjonuje u Ciebie bez problemów ?

Opublikowano

Wiesz ten 3 gatunek to aż jedna ryba ;-). Ogólnie rzecz biorąc nie zaproponował bym więcej niż 2 gatunków do 200l. Dlatego fajnie i kolorowo wygląda baniak 200l z saulosi i maingano.