Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam baniak 240L obecnie znajdują sie w nim ryby z Tanganika plus cztery samce socolofi, które dostałem od sąsiada tak mi sie spodobały te ryby ze postanowiłem zrobić sobie malawi. Wszystkie ryby z tangi sie pozbędę oczywiście i tu moje pytanie co do obsady.

Chciałbym mieć:

-demasoni

-yellow

-aulonocara fire fish

No i oczywiście chciałbym do moich socolofi dokupić samice. Trochę może tego być za dużo, więc proszę was o pomoc w dobraniu dobrej obsady.

Opublikowano
Witam

Mam baniak 240L obecnie znajdują sie w nim ryby z Tanganika plus cztery samce socolofi, które dostałem od sąsiada tak mi sie spodobały te ryby ze postanowiłem zrobić sobie malawi. Wszystkie ryby z tangi sie pozbędę oczywiście i tu moje pytanie co do obsady.

Chciałbym mieć:

-demasoni

-yellow

-aulonocara fire fish

No i oczywiście chciałbym do moich socolofi dokupić samice. Trochę może tego być za dużo, więc proszę was o pomoc w dobraniu dobrej obsady.

Yellowki i Fire Fish to mięsożercy a demasoni to typowy roślinożerca. Będzie bardzo trudno pogodzić ich dietę.

Czasami dopuszczane samice są gonione i zamęczone przez samców. Cztery samce w jednego gatunku w 240l to zbyt dużo. Maks to 2 samce. Warto byłoby zredukować o 2-3 samce i dokupić już wyrośnięte 3-4 samice. Yellowki jako, że są łagodnym gatunkiem można spróbować z większą ilością samców ( u mnie idealnie sprawdza się kombinacja 2 samce i 3 samice). Do yellowków i socolofi proponowałbym pyszczaka rdzawego (Iodotropheus sprengerae), który ma bardzo ładny rdzawy kolor (z domieszką ciemnego niebieskiego). Jeżeli chodzi o rdzawe to zjedzą wszystko i pasują do każdych pyszczaków.

Opublikowano

Pomysłów na 240kę może być wiele jednak rozumiem, ze te 3 gatunki już na pewno zostają ? Ja bym nie brał socolofi. Yellow, aulonka i rdzawy to lepsze rozwiązanie ale nie jedyne. Zamiast obstukanych rdzawych ja bym wziął dostępne ostatnio Pseudotropheus livingstonii.

-- dołączony post:

Jakbyś zrezygnował z Aulonki to mógłbyś pokombinować z jakimś agresywniejszym terytorialistą. Czy układ Afra cobue, yellow i rdzawy nie wydaje ci się ciekawy

• Dziękuję 1
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam ponownie

Na początku marca niestety zlikwidowałem moje tanga chciałem przejść na malawi ale niestety mało czasu spowodowało ze temat upadł. I oto jestem na nowo w moim poprzednim wątku na temat obsady. Litraż baniaka ten sam (250L) i na nowo dylemat obsady jak na początku wątku.

Chciałbym żeby w akwarium pływały ryby

-żółte tu wybór łatwy Yellow

-czerwone myślałem o fire fish ( moze ktoś ma jakiś lepszy pomysł)

-niebieskie tu tez dylemat socolofi albo coś innego

Opublikowano

Cynotilapia axelrodi to lepszy wybór bo ryba bardziej zbliżona dietetycznie i mniejsza. Zarówno socolofi jak i axelrodi są terytorialne a wiec rodzi się ewentualny problem na linii terytorialista Aulonocara. jednak sztuczne Aulonki to mocniejsza wersja Aulonek.