Sir_Yaro Opublikowano 21 Lutego 2014 #1 Opublikowano 21 Lutego 2014 Ostatnio nie mogłem już się pomieścić z kotnikami w pokoju więc postanowiłem jakoś ograniczyć przestrzeń którą zajmują, a także ilość aparatury potrzebnej do ich obsługi. Najlepiej do takiej ilości jak wymaga jedno akwarium. Na balkonie miałem 2 puste akwaria 375l - wiec zdecydowałem sie jedno przerobić na coś przydatniejszego niż zawalacz balkonu Akwarium zostało podzielone na 4 sekcje. 3 górne dla ryb i jedną na hydroponikę z oświetleniem przystosowanym specjalnie dla roślin (czerwony i niebieski). Woda przelewa się przez kolejne zbiorniki z góry na dół w zamkniętym obiegu i na koniec jest wpompowywana przez pompę z powrotem do zbiornika górnego. Całość ma byc ładnie obudowana drewnem z drzwiczkami ale na tą chwilę wyczerpały mi się fundusze i może trochę potrwać nim całość dokończę... 1
edzzio Opublikowano 21 Lutego 2014 #2 Opublikowano 21 Lutego 2014 Ekstra sprawa ! A mam pytanie którędy się woda przelewa? Bokiem którymś? Będzie to jakoś zabezpieczone przed przedostaniem się narybku w niższe partie?
edzzio Opublikowano 21 Lutego 2014 #4 Opublikowano 21 Lutego 2014 Jeszcze chciałem zapytać nie ma niebezpieczeństwa że w pozycji pionowej zbiornik może ulec rozczelnieniu?
eljot Opublikowano 21 Lutego 2014 #5 Opublikowano 21 Lutego 2014 Jak zwykle nieszablonowy i odjechany pomysł Czekam z niecierpliwością na efekt końcowy.
slawekp Opublikowano 21 Lutego 2014 #6 Opublikowano 21 Lutego 2014 Coś ala POMYSŁOWY DOBROMIR śpię i tu nagle wizja. Super lubię takie pomysłowe rzeczy.
Sir_Yaro Opublikowano 22 Lutego 2014 Autor #7 Opublikowano 22 Lutego 2014 Ekstra sprawa ! A mam pytanie którędy się woda przelewa? Bokiem którymś? Będzie to jakoś zabezpieczone przed przedostaniem się narybku w niższe partie? przelewa się rogami, o tak: Jakie te kotniki są litrażowo ? ze wzgledu na wysokość przelewów poziom wody ustala sie na wysokosci 12cm. wiec trzy zbiorniki 12x50x50 => 30l (pojemnosc max jakby dziury nie było to 40l) i jeden na dole o pojemnosci 43l. Jeszcze chciałem zapytać nie ma niebezpieczeństwa że w pozycji pionowej zbiornik może ulec rozczelnieniu? Takie samo jak przy pozycji poziomej. A biorąc pod uwagę ze ja mam 12cm słupa wody to predzej wygram w lotka niż to się rozszczelni...
krzysiutoja Opublikowano 22 Lutego 2014 #8 Opublikowano 22 Lutego 2014 Witam moim zdaniem za niskie jak na tak duże gatunki jakie Masz .Jeżeli samicy zapewnisz spokój to może się udać chyba nie ma większej frajdy jak widok samicy jak w razie zagrożenia zbiera młode a potem je wypuszcza życzę powodzenia w hodowli
Sir_Yaro Opublikowano 23 Lutego 2014 Autor #9 Opublikowano 23 Lutego 2014 To są kotniki dla narybku, a nie dla dorosłych ryb. Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
krzysiutoja Opublikowano 23 Lutego 2014 #10 Opublikowano 23 Lutego 2014 Witam to skąd się młode wezmą jak nie od dorosłej ryby
Rekomendowane odpowiedzi