Skocz do zawartości

start akwarium dojrzewanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
dzis rano

no2 <0,3 tetra

no3 10-20 zeooltek wiem ze lubi przekłamywać

ph 8

Czyzby ,czyzby koniec.........

Prosze o potwierdzenie

Jak po podmianie 10% wody może spaść poziom NO3 o 4-8 razy. Szkoda kasy i czasu na takie testy. Lepiej zagrać w rzut kostką i na podstawie tego powiedzieć jaki ma się poziom NO3.

To już nawet nie są podstawy fizyki ale matematyki na poziomie podstawówki. Zabierasz 10% czegoś i wychodzi Ci, że straciłeś 8 razy tyle??

Opublikowano

Wg. kalk. akwarystycznego żeby z 80ppm zejść do 20ppm potrzeba 13 podmian.

Po jednej podmianie 10%, 30L uzyskasz 72ppm.

Przy założeniu, że w kranie masz NO3=0

Na ile taki kalkulator jest dokładny to nie wiem.

post-11080-1469571665974_thumb.jpg

post-11080-14695716660004_thumb.jpg

Opublikowano

i to jest cos co chcialem uslyszec .Do moich 9x socolofi i 1x demasoni ( juz plywaja w zbiorniku)w sobote trafi kolejne 9 szt demasoni ,w połowie kolejnego tygodnia 10szt saulosi i po kilku dniach 10sz red red . Wszystkie rybki 4-6 cm . Czy takie etapy wpuszczania rybek sa ok ???

Opublikowano
i to jest cos co chcialem uslyszec .Do moich 9x socolofi i 1x demasoni ( juz plywaja w zbiorniku)w sobote trafi kolejne 9 szt demasoni ,w połowie kolejnego tygodnia 10szt saulosi i po kilku dniach 10sz red red . Wszystkie rybki 4-6 cm . Czy takie etapy wpuszczania rybek sa ok ???

40 ryb w 300 litrach sporo. Ograniczyłnym się do 3 gatunków. Chociaż ostatnio modne jest "kontrolowane przerybienie" :)

Pomijam fakt, że dopuszczanie ryb w odstępach czasu nie jest dobrym pomysłem. Za każdym dopuszczaniem będzie robić się zamieszanie z zajętymi terytoriami. Poczekać na pełną dojrzałość zbiornika kupić testy i dopiero zastanawiać się co wpuścić. Możliwe, że dojrzewanie skończy się za 2 tygodnie, a ty już masz gotowe daty wpuszczania ryb. W takim wypadku nic z tego nie wyjdzie.

Ja na początku też byłem narwany i z perspektywy czasu żałuję, że nie robiłem wszystkie w swoim czasie.

Opublikowano

Dałbym sobie spokój z redem . Masz juz jedna duża rybkę (socolofi) , lepiej zostaw sobie więcej samic saulosi żeby było bardziej kontrastowo do demasonów i socolofi.

Jeżeli chodzi o cykl azotowy to jest on na finiszu. Jak no2 spadnie Ci do 0mg rób podmiankę z 30% i dopiero zapuszczaj resztę obsady.

Opublikowano
40 ryb w 300 litrach sporo. Ograniczyłnym się do 3 gatunków. Chociaż ostatnio modne jest "kontrolowane przerybienie" :)

Pomijam fakt, że dopuszczanie ryb w odstępach czasu nie jest dobrym pomysłem. Za każdym dopuszczaniem będzie robić się zamieszanie z zajętymi terytoriami. Poczekać na pełną dojrzałość zbiornika kupić testy i dopiero zastanawiać się co wpuścić. Możliwe, że dojrzewanie skończy się za 2 tygodnie, a ty już masz gotowe daty wpuszczania ryb. W takim wypadku nic z tego nie wyjdzie.

Ja na początku też byłem narwany i z perspektywy czasu żałuję, że nie robiłem wszystkie w swoim czasie.

Te 40 ryb to przed redukcja i wszystkie 3-6 cm finalnie zostanie z 4 gatunkow 1+5 czyli 24 szt .Teraz odnosnie wpuszczania ich w roznych odstepach czasowych .

Na tym forum przeczytałem o dwóch drogach zarybiania

1. wszystki razem zeby ograniczyc walki o teren ale moze to zachwiac rownowage biologiczna w akwa . w szczegolnosci w mlodym akwarium

2. wpuszczac rybki w grupach i caly czas kontrolowac parametry wody , co prawda sa minusy takiej strategi (opisane wyzej) ale dzieki temu minimalizuje zachwianie biologi w wodzie .

Teraz kolego marcin1ja1 temat dojrzewania jak napisałem zaczynam zarybianie w sobote czyli jeszcze prawie 5 dni ty piszesz ze cykl moze jeszcze 2 tyg. potrwac ..... ok ale czym kierujemy sie wyznaczajac zakonczenie tego cyklu - ogólnie spadkiem no2 i wzrozstem no3 ktory niwelujemy przez podmiane wody ( tak to zrozumialem z wypowiedzi innch użytkowników forum ), u mnie no2 spadlo do <0,3 a no3 wzrosło ( choć moj test jest kiepski i moze zle wskazuje ,ale mimo to dal znac ze no3 poszło do góry. Nastepny krok to podmiana wody i tak zrobilem -no3 spadło . Wiec teraz poczekam jeszcze te 5 dni i jezeli nic sie nie zmieni to uznam ze cykl sie zakonczył . Mam nadzieje ze przyznasz mi racje kolego Marcinie

-- dołączony post:

Dałbym sobie spokój z redem . Masz juz jedna duża rybkę (socolofi) , lepiej zostaw sobie więcej samic saulosi żeby było bardziej kontrastowo do demasonów i socolofi.

Jeżeli chodzi o cykl azotowy to jest on na finiszu. Jak no2 spadnie Ci do 0mg rób podmiankę z 30% i dopiero zapuszczaj resztę obsady.

Moj test Tetry nie ma skali 0mg . Minimalna wartosc to <0,3.

Natomiast juz wiem ze chyba musze dokupic testy jbl ,wtedy bede miał pewnosc co sie naprawde dzieje w akwa.

Hmm red red ..podoba mi sie nie jestem pewnie ale to chyba socolofi był bledem ale no cóz w koncu go dostalem . Zobaczymy moze finalnie skonczy sie to na 3 gatynkach bez socolofi.