Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Możecie mi doradzić w wyborze filtracji do 300l baniaka. Otóż mam do kupienia używany baniak z całym wyposażeniem i gość do tego mi proponuje następujące filtry w następujących cenach. I nie wiem co wybrać.

Fluval 305 150zł

Eheim 2213 150zł

Eheim 2283 250zł (ten chyba odpada bo ma aż 25W)

Tetratec ex 700 100zł

Minikani 120 100zł

Co o tym myślicie?

Ja rozkminiałem wziąć sobie Tetratec ex700 i do tego fluvala 305.

Guest pemergency
Posted
Witam. Możecie mi doradzić w wyborze filtracji do 300l baniaka. Otóż mam do kupienia używany baniak z całym wyposażeniem i gość do tego mi proponuje następujące filtry w następujących cenach. I nie wiem co wybrać.

Fluval 305 150zł

Eheim 2213 150zł

Eheim 2283 250zł (ten chyba odpada bo ma aż 25W)

Tetratec ex 700 100zł

Minikani 120 100zł

Co o tym myślicie?

Ja rozkminiałem wziąć sobie Tetratec ex700 i do tego fluvala 305.

Nie wyrzucaj pieniędzy w błoto, poczytaj sobie dział FAQ dotyczący filtracji. Ten fluval 305 jako biolog to dobra inwestycja, szczególnie w tej cenie. Na mechanika żaden z powyższych się nie nadaje, a dwa biologi nie są Ci potrzebne. Na mechanika jakiś wewnętrzny filtr z gąbką o przepływie 2000l/h np aquael turbo 2000, lub sama głowica i do tego gąbka. Ewentualnie zewnętrzny o dużym przepływie i dużej powierzchni filtracyjnej (z tańszych sunsun hw-304), z droższych ale bardziej energooszczędnych to np JBL e1901.

Posted

Fluval 305 spokojnie wystarczy no i głowica z gąbką do środka. Jeśli nie będziesz miał tam gruzowiska i kamienie będą fajnie poukładane, to głowica 1500l/h wystarczy.