Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Sprzedawca w pewnym sklepie pokazał mi mlode red-redy ok.2-2,5cm z tym że miały obe bardzo małe czrne kropeczki, porozrzucane nieregularnie. Pytanie: czy są to faktycznie red-redy i czy owe palmki znikną w trakcie gdy maluchy podrosną? Nie była to jak sądze żadna choroba bo maluchy zasuwały po akwarium jak szalone.

POZDRAWIAM

Opublikowano

Kiedyś miałem podobną sytuację, tylko przy Red Blue pływających już w moim akwa. I ktoś tutaj na forum napisał mi, że jeśli te ryby się stresują, to wtedy im wyskakują takie plamki, a później same znikają. I tak właśnie było u mnie. To nic groźnego :D

Opublikowano

Moje estherate są z pewnego źródła i F1, a też miały

takie plamki, jak je dostałem (ryby miały może po 4 cm).

Po niedługim czasie wszystkie znikły - teraz ryby mają jakieś

6 cm i po plamkach ani śladu. Nie zauważyłem związku ze

stresem. Jeżeli chodzi o kolor, to moje M. estherae, I. sprengerae,

M. maingano kompletnie nie reagują kolorystycznie na przykład

na prace w zbiorniku.

Bardzo reagują samce L. fuelleborni, P. flavus, msobo. Samice

msobo szczególnie - gaśnie im żółty, ciemnieją płetwy grzbietowe,

ogólnie robią się "brudno-blado-żółte".

milc

Opublikowano

Postaram się znaleść pewną stonke ale nie wiem czy sie uda, tzn kiedyś z trzy lata temu jeden z klubowiczów prowadził ambitne badania na ten temat wnioski które pamietam to takie że te czarne plamki na redach to jest rodzaj bakterii które rozwijają sie pod łuską i że na 100% nie sa groźne dla zdrowia ryby i mogą one takie kropki mieć przez całe lata. Kropki mogły byc już od urodzenia lub nabyte z czasem i mogło ich przybywać - nieznany był dokładnie mechanizm ich powstawania.

Opublikowano

Z tego co pamiętam to chodziło o mikropęknięcia naczyń włoskowatych , a plamki te to była skrzepła krew.

Nie przeszkadzało to jednak ani w rozwoju , ani w późniejszym rozrodzie ryb.