Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak mocny powinien byc nurt przy filtrze hw 303 przy akwa długosci 120cm. Wydaje mi sie, że jest zbyt słaby a może za wiele oczekuję.

Gość pemergency
Opublikowano
Nurt?

Za nurt to odpowiada filtr wewnętrzny/cyrkulator. Hw 303 (w tym akwa) powinien służyć tylko za biologiczny filtr, mechaniki nim nie ogarniesz ;)

W moim zbiorniku (120cm długości) filtr biologiczny fluval 406, który ma przepływ 1450l/h jest skręcony o połowę, tzn do około 700l/h. Przy pełnym otwarciu nurt jest dość mocny, ale nie jest w stanie poruszyć wody na tyle, żeby zatoczyła koło.

Za cyrkulację u mnie odpowiada aquael turbo 2000 (łamanie tafli) i jedna turbina hydor koralia evo 4400, która robi kompletny przeciąg przy tej długości akwarium.

W drugim zbiorniku hw 303 służy mi jako mechanik, ale zbiornik ma wymiary 60w x 60w x 80h, więc tutaj cyrkulacja jaką wywołuje kubeł jest zadowalająca

Opublikowano

Ja mam w sumie dwa filtry + cyrkulator. Jeden wymieniony hw 303 (1400l/h) pełni role mechanika i jest załadowany gąbką i włókniną. A drugi biolog z ceramiką i zeolitem. Wydaje mi sie, ze ten 303 powinien dawać po płetwach a on tak buja sobie ledwie do połowy akwarium. Myslałam, że moze za duzo wkładu, wyjełam częśc ale nic sie nie zmieniło. Moze tak jest ok a ja za wiele wymagam.

Jednym słowem miałam nadzieję, że usunie mi film z tafli...

Gość pemergency
Opublikowano

Jeśli dmucha do połowy akwa to znaczy, że jest wszystko ok. Jeżeli masz jeden kubełek jako mechanik a drugi biolog, to musisz dorzucić obowiązkowo cyrkulator. Albo po taniości jakąś chińską suszarkę, albo po jakości np coś z hydora (małe, mocne i energooszczędne)

Co do filmu, to mniej karmić i łamać taflę wylotem z kubła, lub zaopatrzyć się w skimmer na wlot jednego z kubełków, lub ewentualnie jakiś niezależny z własną pompką.

Sent using Tapatalk

Gość pemergency
Opublikowano
HW mają skimmer w zestawie. Zamontuj a zapomnisz o filmie na tafli.

ja w swoim nie miałem, ale u mnie te filtry inaczej się nazywają i są sprzedawane z innymi akcesoriami niż w PL

Sent using Tapatalk

Opublikowano

mam AQUAEL Circulator Reef 2600 wiec spoko, ale musze pochylic sie na tym skimmerem dołączonym do hw.

pemergency dzieki o taka odpowiedz mi chodziło, czyli on smiga na max swoich mozliowści, bo juz sie martwiłam, że cos nie tak.

Opublikowano
W moim zbiorniku (120cm długości) filtr biologiczny fluval 406, który ma przepływ 1450l/h jest skręcony o połowę, tzn do około 700l/h. Przy pełnym otwarciu nurt jest dość mocny, ale nie jest w stanie poruszyć wody na tyle, żeby zatoczyła koło.

Sklecony. Zazdroszczę

Gość pemergency
Opublikowano

Sklecony. Zazdroszczę

chyba nie nadążam... O co Ci chodzi kolego?