Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zakupiłem baniak 225l lecz jest to akwarium narożne 70cm bok, 60cm h

Moje pytanie to :

czy o moim zbiorniku mogę myśleć tak samo jak o zbiorniku 225 normalnym ?

i czy mogę dobierać obsadę jak do normalnego akwarium 225 litrowego?

Jeśli nie to jaką obsadę proponujcie do takiego narożnego?

Opublikowano
czy o moim zbiorniku mogę myśleć tak samo jak o zbiorniku 225 normalnym ?

Niestety nie, "nasze" ryby to w mniejszym lub większym stopniu terytorialiści. Znacznie uogólniając jeden terytorialny samiec zajmuje i broni terytorium o powierzchni 50x50 cm, zatem najlepszymi zbiornikami są jak najdłuższe akwaria.

W twoim akwarium pokusiłbym się o obsadę jednogatunkową lub dwugatunkową ale jak najmniej terytorialną np. Labidochromis chisumulae i Iodotropheus sprengerae w małych haremach (choć ta opcja trochę już naciągana ;)).

Opublikowano

Powierzchnia dna w narożnych akwariach, w porównaniu ze standardowymi jest rzeczywiście mocno ograniczona, dlatego sugerowałbym raczej pozostanie przy zbiorniku jednogatunkowym. Moim zdaniem Saulosi jak najbardziej...np. w układzie 2+7.

Opublikowano

Ktoś w innym wątku sugerował, że lepszą opcją jest 3+x, bo podobno samce ładniejsze się robią. A skoro ma być jednogatunkowo, to bym poszedł tą drogą.

Opublikowano

Będzie jednogatunkowe jeśli tak sugerujecie :)

Jakie jeszcze ewentualnie miałbym opcje, oprócz Saulosi do tego nieszczęsnego zbiornika?

i w jakim zestawieniu?

Opublikowano

Zbyt wielu możliwości niestety tutaj nie ma. Możesz spokojnie wrzucić tam Rdzawe, w podobnym układzie tj. 2+, 3+. To jedne z najspokojniejszych pysków z grupy Mbuna. Jeżeli chodzi o ubarwienie, to moim zdaniem jednak Saulosi lepiej tutaj wypada...no i akwarium byłoby bardziej zróżnicowane kolorystycznie.

Opublikowano

Ze względu na spory litraż mógłbyś jeszcze pomyśleć o nieterytorialnym i relatywnie łagodnym elongatusie Spot ( neon spot ). Tyle że saulosi mimo wszystko lepiej sie zaprezentuje

Opublikowano

Może nie definitywnie ale bardzo zalecane.

Ja proponuje zakupić 10-12 młodych saulosi i zobaczyć co z tego wyniknie.

Zrób 3 rumowiska: dwa po bokach i jedno na środku i może nawet i 3 wybarwione samce ujrzysz (choć raczej nastawiałbym się na 2 wybarwione i jednego śledzia)