uwi Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor #11 Opublikowano 14 Lutego 2014 Panowie mam problem tło moczy się ponad tydzień z podmianami wody. pH z testów SERA nie mieści się w skali. Jak można zbić to pH? załadować jakiś korzeń? -- dołączony post: Panowie nikt nie ma żadnego pomysłu jak zmniejszyć to pH?!
Sir_Yaro Opublikowano 14 Lutego 2014 #13 Opublikowano 14 Lutego 2014 Tło z CX5 tak ci podwyższyło pH?
uwi Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor #14 Opublikowano 14 Lutego 2014 pH wody z kranu według testów SERA 7,5. ale to po tle nie mieści się 9 stopniowej skali, ciemno niebieski kolor. Tło jest ze styropianu, cx5, silikonu akwariowego.
crav Opublikowano 14 Lutego 2014 #15 Opublikowano 14 Lutego 2014 dziwne rzeczy...skoro już tak masz to plukaj kranówka
piotriola Opublikowano 14 Lutego 2014 #16 Opublikowano 14 Lutego 2014 Panowie mam problem tło moczy się ponad tydzień z podmianami wody. pH z testów SERA nie mieści się w skali. Jak można zbić to pH? załadować jakiś korzeń? -- dołączony post: Panowie nikt nie ma żadnego pomysłu jak zmniejszyć to pH?! Ph obniżysz : wodą demineralizowana szyszki olchy korzeń mangrowca żywica jonowa woda z filtra (odwrócona osmoza) torf Ale po co? Poczekaj miesiąc podmień wodę i będzie ok. U mnie moduł podnosił ph przez około 30 dni.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 14 Lutego 2014 #17 Opublikowano 14 Lutego 2014 Panowie mam problem tło moczy się ponad tydzień z podmianami wody. ...to Ty je moczysz w akwarium czy w wannie? Bo z tego co pisałeś miałeś robić to w wanie..Jeżeli zrobiłeś na skróty to zrób jak Ci kolega wyżej napisał!!Bardziej bym się martwił zbyt niskim pH!!
Sir_Yaro Opublikowano 14 Lutego 2014 #18 Opublikowano 14 Lutego 2014 Ale to jest mega dziwne. Ja wsadziłem do świeżego zbiornika 13 kilo CX5 żadnego skoku pH nie zaobserwowałem...
Andrzej Głuszyca Opublikowano 14 Lutego 2014 #19 Opublikowano 14 Lutego 2014 ....Sir_Yaro ale Ty może miałeś malowany akrylem czyli dodatkowa warstwa niejako ochronna!! A kolega z tego co pisze w 1 poście nie malował!!! I tu bym szukał przyczyny!! Przynajmniej tak mi się wydaje!!! Ja też mam CX5 i nie zaobserwowałem takich skoków jak założyłem tło!! Ale też miałem malowane akrylem!! Może to błędny trop!!
Sir_Yaro Opublikowano 14 Lutego 2014 #20 Opublikowano 14 Lutego 2014 nie mam zadnego akrylu. Łacznie około 13-15kg CX5 wymieszane z ~20kg piasku, zalane wodą i wlane do form. Moduły stały 2 dni w pustym akwa, a potem zalane kranovitem. W miejszej skali tez nie zauwazyłem skoku - dlatego tak się dziwię...
Rekomendowane odpowiedzi