Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem nowym na tym forum, miałem w planach akwa 160l zostałem przy 240 120x40x50

Akwarium zalane od tygodnia cykl azotowy trwa, ale ja już powoli chcę mieć za sobą ustalenie obsady. Dlatego mam kilka pytań i proszę o wypowiedzi.

1. Podobają mi się Pseudotropheusy Acei wiem że rosną duże, ale jak to się ma do moich 120cm

2. Fajnie było by dopasować coś do tych Acei bo nie mam propozycji

3. Ostateczna obsada może pozostać na pseudotropheus saulosi 2+6 iodotropheus sprengerae 2+5 ewentualnie jakieś inne "kolorowe propozycje" :)

Opublikowano

Jak wyej pseudotropheus sp. acei odpada definitywnie akwa za małe.

Osobiście polecam do takiego baniaka

pseudotropheus saulosi 3+ 6

maingano - 1+ 4

Kolorowo i ciekawie na 100% będziesz miał w akwarium.

Opublikowano

Maingano i saulosi ok.

A co myślicie o 3 gatunkach?

Pseudotropheus Saulosi

Iodotropheus sprengerae

Melanochromis cyaneorhabdos

Tylko kwestia ile sztuk ;/

Bo może być zbyt dużo. A chcę mieć pyśki w dobrej kondycji

Opublikowano

Łagodny i może fajnie się wybarwi :) Myślę, że na początku mogły by być. A jak podrosną to się zobaczy. Ale chcę usłyszeć co mają do powiedzenia starzy wyjadacze z malawi

Opublikowano

Te 3 gatunki jak najbardziej pasują do siebie i do tego baniaczka,w małych układach 1:4,też nie wiadomo czy uda się utrzymać maingano w takim układzie bo jako dorosłe są częstymi samotnikami bądź żyją w układzie 1:1.U mnie maingano żyły w układzie 3:5 z tego co pamiętam lecz mogę się mylić ale były to jeszcze nie do końca dorosłe ryby i w akwa samiec saulosi rządził z alfą maingano (po połowie akwarium ) i jakoś żyły bez większych konfliktów

Opublikowano

Też miałem problem z doborem trzeciego gatunku, pojechałem do malawiana z myślą, że kupię yellowa lecz po rozmowie z panem Marcinem wybrałem labidochromis chisumulae, piękna ryba niedużych rozmiarów,

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A jestem jeszcze ciekawy jak będzie się rozkładała agresja w akwa. Będą 3 samce czyli 1 saulosi, 1 maingano i 1 sprengerae . Nie chcę aby wszystkie się wytępiły, planuję zakup młodych osobników ok. 5 cm