Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czym kierować się przy zakupie korpusów narurowych? Na allegro ceny zaczynają się od 18zł a niektóre kosztują nawet 50zł. Szukam korpusu 10" 3/4 i ceny są bardzo różne. Czy są jakieś "lepsze" modele czy brać pierwszy z brzegu?

Opublikowano

Ja wybrałem te mają uszczelkę od góry bardzo fajnie się je rozkręca dokręcasz lekko ręką zero problemów nie potrzeba żadnych kluczyków bardzo przejrzysta dolna cześć kosza .

Użytkuje już takie od dawna no i są dostępne po 18zł .

Co do „śrubki” od góry odpowietrznika łatwiej taki przerobić pod wejście CO2 lub gotowe przejście pod przewód np. grzałki wystarczy uszczelnić po jej wykręceniu .

Czytałem że robią to poksyliną .

post-14617-14695716360505_thumb.jpg

Opublikowano
Mi najbardziej odpowiadały takie: http://www.woda.com.pl/index.php?p581,wf1-korpus-narurowy-ust-m-gwint-1-cal

Można je dostać oczywiście taniej. Koniecznie bierz z odpowietrznikami. Są glosy,że te z plastikowym czerwonym dzyndzołem są zawodne a lepsze te ze śrubką, mam dokładnie przeciwne zdanie.

Ostatnio te głosy płynęły ode mnie :) w tym wątku, post #29 http://forum.klub-malawi.pl/528l-2-kubly-narurowa-t22353p3.html

jest odp. o co chodziło i jak zostało wyeliminowane.

Odpowietrzniki to podstawa i to potraktuj jako kryterium podstawowe.

Opublikowano

Ok, zapytam więc wprost. Czy ten będzie dobry:

FILTR WODY 10'' 3/4 uniwersalny korpus narurowy (3924583660) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img04.allegroimg.pl/photos/400x300/39/24/58/36/3924583660@@AMEPARAM@@04@@AMEPARAM@@39/24/58/36@@AMEPARAM@@3924583660

Śrubka do odpowietrzania chyba jest (o ile się nie mylę). Czy potrzebny do niego jest jeszcze jakiś klucz?

Edit:

Znalazłem już taki jaki polecał nabe:

FILTR WODY korpus 10 narurowy 3/4 wkład piankowy (3917880098) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img04.allegroimg.pl/photos/400x300/39/17/88/00/3917880098@@AMEPARAM@@04@@AMEPARAM@@39/17/88/00@@AMEPARAM@@3917880098

Dzięki za pomoc.

Opublikowano

bierz drugi tym bo ma odpowietrznik...sam takie ostatnio kupiłem(18 zł sztuka), choć poprzednio montowałem aquafilter z odpowietrznikami na śrubkę, których z racji zbyt wysokiego montaży korpusów i tak nie mogłem używać.

typ pierwszy jest ok, szczególnie wtedy gdy mamy niską szafkę, bo przy wykręcaniu nie przesuwa się w dół...

• Dziękuję 1
Opublikowano

Klucz jest zbędny, nie mamy aż takiego ciśnienia, żeby ciekło po dokręceniu ręką. Trzeba tylko uważać na stan oringów a wszystko będzie w porządku. Przyłącza na 3/4" są chyba najbardziej praktyczne. Aha - nie do wszystkich filtrów da się wpasować ten wkład zasypowy,u znajomego był problem z dokręceniem klosza w neitypowym 10". Niby to samo, ale.. ;]

• Dziękuję 1
Opublikowano

U mnie działają korpusy jak w pierwszym linku ( odpowietrznik na śrubkę). Po kilku miesiącach obsługi powiem tak.

Jeśli masz dużo miejsca w szafce i korpusy możesz zainstalować tak aby od góry było przynajmniej 15-20 cm to bedą ok. Klucza do nich nie potrzeba wystarczy dokręcić ręką.

Jeśli jednak nie będziesz miał miejsca od góry to bierz z odpowietrznikiem na wcisk, a zaoszczędzi to Ci niepotrzebnych nerwów podczas wymiany wkładów i odpowietrzania układu.

Opublikowano

Niewiem czy ja zrobiłem coś inaczej czy jak , ale u mnie odpowietrzniki są zbędne i nie użyłem ich ani razu ( mam na śrubki ) . Po wymianie wkładów dolewam wode uprzednio zakręcając wylot z filtra i po sprawie. A wkłady fbf odpowietrzają się same analogicznie do mechaników zalewanych od dupy strony :-)