Jump to content

Jakie korpusy?

JemioloSeba

Recommended Posts

Ja wybrałem te mają uszczelkę od góry bardzo fajnie się je rozkręca dokręcasz lekko ręką zero problemów nie potrzeba żadnych kluczyków bardzo przejrzysta dolna cześć kosza .

Użytkuje już takie od dawna no i są dostępne po 18zł .

Co do „śrubki” od góry odpowietrznika łatwiej taki przerobić pod wejście CO2 lub gotowe przejście pod przewód np. grzałki wystarczy uszczelnić po jej wykręceniu .

Czytałem że robią to poksyliną .

post-14617-14695716360505_thumb.jpg

Mi najbardziej odpowiadały takie: http://www.woda.com.pl/index.php?p581,wf1-korpus-narurowy-ust-m-gwint-1-cal

Można je dostać oczywiście taniej. Koniecznie bierz z odpowietrznikami. Są glosy,że te z plastikowym czerwonym dzyndzołem są zawodne a lepsze te ze śrubką, mam dokładnie przeciwne zdanie.

Ostatnio te głosy płynęły ode mnie :) w tym wątku, post #29 http://forum.klub-malawi.pl/528l-2-kubly-narurowa-t22353p3.html

jest odp. o co chodziło i jak zostało wyeliminowane.

Odpowietrzniki to podstawa i to potraktuj jako kryterium podstawowe.

Ok, zapytam więc wprost. Czy ten będzie dobry:

FILTR WODY 10'' 3/4 uniwersalny korpus narurowy (3924583660) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img04.allegroimg.pl/photos/400x300/39/24/58/36/3924583660@@AMEPARAM@@04@@AMEPARAM@@39/24/58/36@@AMEPARAM@@3924583660

Śrubka do odpowietrzania chyba jest (o ile się nie mylę). Czy potrzebny do niego jest jeszcze jakiś klucz?

Edit:

Znalazłem już taki jaki polecał nabe:

FILTR WODY korpus 10 narurowy 3/4 wkład piankowy (3917880098) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img04.allegroimg.pl/photos/400x300/39/17/88/00/3917880098@@AMEPARAM@@04@@AMEPARAM@@39/17/88/00@@AMEPARAM@@3917880098

Dzięki za pomoc.

bierz drugi tym bo ma odpowietrznik...sam takie ostatnio kupiłem(18 zł sztuka), choć poprzednio montowałem aquafilter z odpowietrznikami na śrubkę, których z racji zbyt wysokiego montaży korpusów i tak nie mogłem używać.

typ pierwszy jest ok, szczególnie wtedy gdy mamy niską szafkę, bo przy wykręcaniu nie przesuwa się w dół...

• Dziękuję 1

Klucz jest zbędny, nie mamy aż takiego ciśnienia, żeby ciekło po dokręceniu ręką. Trzeba tylko uważać na stan oringów a wszystko będzie w porządku. Przyłącza na 3/4" są chyba najbardziej praktyczne. Aha - nie do wszystkich filtrów da się wpasować ten wkład zasypowy,u znajomego był problem z dokręceniem klosza w neitypowym 10". Niby to samo, ale.. ;]

• Dziękuję 1

U mnie działają korpusy jak w pierwszym linku ( odpowietrznik na śrubkę). Po kilku miesiącach obsługi powiem tak.

Jeśli masz dużo miejsca w szafce i korpusy możesz zainstalować tak aby od góry było przynajmniej 15-20 cm to bedą ok. Klucza do nich nie potrzeba wystarczy dokręcić ręką.

Jeśli jednak nie będziesz miał miejsca od góry to bierz z odpowietrznikiem na wcisk, a zaoszczędzi to Ci niepotrzebnych nerwów podczas wymiany wkładów i odpowietrzania układu.

Niewiem czy ja zrobiłem coś inaczej czy jak , ale u mnie odpowietrzniki są zbędne i nie użyłem ich ani razu ( mam na śrubki ) . Po wymianie wkładów dolewam wode uprzednio zakręcając wylot z filtra i po sprawie. A wkłady fbf odpowietrzają się same analogicznie do mechaników zalewanych od dupy strony :-)