Jump to content

Oświetlenie do 700l

Paćka87

Recommended Posts

a czy ktoś myślał o tym że by zrobić oświetlenie nocne z lamp ogrodowych zasilanie tzn. użyć baterii słonecznych, jak nam akwaria świecą przez 8-10h to nie naladuje się nam bateria żeby świecić w nocy? von myślicie o tym proszę o opinię.

Były takie pomysły ale okazywało się to niepraktyczne. Poza tym w akwariowych warunkach wysokiej wilgotności powietrza pod pokrywą elektronika szybko wysiadała. Kiedyś popełniłem oświetlenie nocne z zimnej katody ze skanera - ani to wyglądało,ani szczególnie długo nie popracowało. Najbardziej sensownym rozwiązaniem wydają się być po prostu niebieskie diody. Na allegro masz gotowe zestawy,niektóre nawet IP68 czyli mogą być całkiem zanurzone w wodzie.

Witaj

Przed chwilą właśnie o tym napisałem a mam to zrobione i testowane od ponad 2 tygodni u ojca w akwarium początkowo podłączyłem 5 dużych ogniw przez diodę prostowniczą do 1 bateryjki z lapka 3,6v do zasilania 4-tero kolorowych diod (zmienne kolory podświetlały od dna strumień powietrza z pompki na 20cm w górę)

Z czasem zaczęło drażnić układzik obecnie zasila 2 wentylatory 80mm wyciągające ciepło nad pokrywę .

Dołożyłem tylko 2 akumulatorek 3,6v układ praktycznie samowystarczalny „raz na Ruski rok” podpinam zasilacz w celu doładowania do pełna tych akumulatorków .

Dzięki nabe za odp. Grześ 999 dzieki :) myslalem nad tym od dawna, mam w planach akwarium jak w opisie, i zastanawiem sie co do niego założyć, myslalem nad oswietleniem, fajnie ze tobie sie to sprawdza, bede dozyl do tego wlasnie ze by zrobić oszczedne akwa! :) dzieki pozdrawiam

Oświetlenie na tym nie pójdzie (dzienne) nawet jako dodatek za słabe .

Może widziałeś po balkonach u ludzi te lampki – taka 1 ma wew układ odcinający prąd na diodę (5mm) w czasie dnia ładuje 1 akumulatorek 1,2v 660mAh po zmierzchu układ automatycznie puszcza napięcie na diodę świecącą podłączenie do tego 2 czy więcej „żaróweczek” spowoduje 2/3 krotnie krótszy czas świecenia.

Jedynie powielić ilość układów rozebrać ładnie opakować (hermetycznie) .

Da ładny efekt powinno całą noc poświecić (intensywne ładowanie z pokrywy)

Lepiej popatrz na All.gro za mocniejszymi ogniwami + akumulatorki np. z wkładu do zakrętarki o wiele większa pojemność przy tym samym napięciu 1,2v ale i tak „Perpetuum mobile” z tego nie będzie .

Pozdr.