Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to sump bedzie mial 112litrów (80x35x40cm)

Zrobię 4przegrody tylko mam klina czy przepływ góra/dół czy boczny???

Jeśli góra/dół to jaki odstęp zostawic na dole? A jeśli boczny to ile?

Opublikowano

Odnośnie sumpów zdania są podzielone. Jedni preferują przepływ góra dół inni boczny. Osobiście zdecydowałem się na boczny jednak cześć znajomych z powodzeniem stosuje drugi typ. Mój sump spełnia zadanie i jest chyba prostszy. Ceramikę zapakowałbym w siatkę bo wtedy nie będziesz miał problemu z jej wyciąganiem. Szczeliny zostawiłbym na tyle duże aby się nie zapchały wydaje mi się że 5-6 cm będzie OK. Jako przegródki pomiędzy komorami dałem gruboziarnistą gąbkę wstawiając ją w szczeliny. Pamiętaj tez o tym abyś szyby przegrody wklejał tak aby były one niżej faktyczne szyby akwarium-sumpa. W razie zapchania się komory woda musi pojść górą a nie na podłogę.

• Dziękuję 1
Opublikowano

U góry chcę też zostawić około 5cm, myślę że wystarczy.

Dla mnie znów prostszy wydaje się góra dół :/

Z tą gąbką między przegrodami dobry pomysł.

Każdą komorę chcę zrobić 20cm szeroką, a ściany tak:

1- 5cm od dołu i góry

2- 5cm od góry

3- 5cm od dołu i góry.

Będzie coś z tego?

Dopiero jutro będę miał szybę

post-11163-14695716357867_thumb.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Potrzebuję pomocy, chcę kupić w końcu pompę

Heizung Umwälzpumpe | eBay

Komin 15,5x15,5cm, odpływ max 40mm, wlot 20mm.

Komin i odływ dadzą radę przepuścić tyle wody?

Jeśli nie to jaką najmocniejszą pompę mogę założyć?

Dzięki

Opublikowano

Ja mam podobnej wielkości sumpa ale do akwa 1300l. W akwarium ma 3 otwory 32, również mam 4 przegrody jednak góra-dół gdyż uważam, iż przepływ wody jest równomierny i można wyregulować dobrze poziom wody w komorze z pompą. Co się tyczy samej pompy to mam New Jeta 6000 i jest za mocna gdyż nie nadąża napływać woda do sumpa. Nie przeszkadza mi tak duża wydajność pompy gdyż mam filtr kubełkowy i aby go wykorzystać to na wyjściu pompy go podłączę i dopiero do akwarium. :D

Opublikowano

Bedzie sie dało taka pompę jakos stłumić? Tzn na wylocie zmniejszyć średnicę rurki tak, aby jednak nic dodatkowego nie podłączac?

Albo z innej beczki-jaką maksymalnie pompę moge podłączyć?

Z góry dzieki za pomoc.

Aha jeszcze jedno pytanie. U was tez zbiera sie taki jakby szlam na powierzchni wody w sumpie??

Opublikowano

Ja bym zastosował pompę o wydajności 2000-3000 litrów na godzinę. Da się zmniejszyć przepływ wody poprzez zawór za pompą, którym regulujesz. U mnie nie ma nic takiego na powierzchni w sumpie gdyż spływająca woda tak się miesza że nie ma syfu. :D

Opublikowano

Hmm teraz chodzi pompa o wydajności 2000l/h i ledwo rusza taflą wody, nie mówiąc o odchodach zalegających na dnie :/

Chyba, że zamiast mocniejszej pompy zamontować jakiś cyrkulator który ruszy kupska z dna do komina? tylko to znowu widoczny sprzet w akwarium :/

Opublikowano

Pompa z sumpa nie zrobi ci takiego prądu wody aby poderwać syf z dna, chyba że wlew zamontował byś przy dnie a to jest nie praktyczne gdyż w razie cofki zalało by mieszkanie. :D