Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie. W jakich proporcjach mam dobrać ryby, żeby było ciekawie. Wiem, ze napiszecie, że najlepiej jednogatunkowe. Na początek kupie po 10 sztuk z każdego gat.

Opublikowano

To po co pytasz jak wiesz co zostanie napisane a w dodatku już wiesz co kupisz - jak bys nie wiedział co i ile kupić to rozumiałbym że pytasz a tak to naprawde nie wiem czego oczekujesz - jedyne co przychodzi mi do głowy to to że chcesz aby ciebie utwierdzić w przekonaniu ze dokonałeś trafnego wyboru.

a pytanie o to jak poukładac to w przyszłosci to po pierwsze dotyczy mglistej i odległej przyszłości a po drugie na to recepy nie ma - w dodatku często gęsto ryby same lubią się poukładac po swojemu a nie po widzimisie właściciela

Opublikowano

zgadzam się z Marsem. Ale jeszcze dopiszę słów kilka od siebie. Nie napisaleś wymiarów akwa. Wspomniałeś tylko o litrażu (200l). Do takiego akwa powinieneś wpuścić 12-13 ryb. Docelowo 6-7 saulosi i 6 sztuk rdzawych. O proporcjach ciężko pisać, raczej nie będziesz sobie mógl powybierać konkretnych ryb. Przy Saulosi skusiłbym się na dwa samce.

Opublikowano

Ja mam 13 ryb w 240 litrach (120x40x50) i to wydaje mi się że już jest max, a nawet chyba zejde do 11 bo za tłoczno. IMO nie wsadziłbym dwóch gatunków do 100cm. Sam to niedawno przerabiałem i dokupiłem to 20cm.

Nie ma co wsadzać dwa bo do dwóch lat będą żyć ze sobą w zgodzie ale potem być kiepsko, do tego tyle ryb i dwa gatunki może spowodować, że nie osiągną pełnych rozmiarów. Jak jeszcze nie kupiłeś ryb to weź sobie albo rdzawe albo saulosi bo ręcze że będziesz redukował.

Opublikowano

W sumie czester masz rację. 100cm to nie jest zbiornik, przy którym można poszaleć. Na dobrą sprawę to jest zbiornik stwarzający np Saulosi lepsze warunki, niż 112l. Zwracam honor :oops: faktyczie dwa gatunki na 100cm to może być problem.

Opublikowano

Ok przekonaliście mnie :D Zrobie tylko saulosi, chciałbym mieć max 15 ryb, bo tyle zamierzam kupić czy to nie za dużo ? Po redukcji powinno być mniej.

Opublikowano

Hej

Spokojnie w Twoim akwa możesz zmieścić 4 a nawet 5 gatunków. Kompletnie nie ma znaczenia Twoje doświadczenie. Liczy się tylko Twoja teoretyczna wiedza. To że będziesz męczył ryby też nie ma znaczenia. W końcu fajnie jest popatrzeć na to kto jest najsilniejszy w akwa. Ten kto nie ma jaj po prostu musi zginąć.

A tak poważnie to tak jak pisali koledzy - 1 gatunek, max 10-12 ryb.

Opublikowano

No... a tym czasem zostań przy jednym gatunku i DOBRZE SIĘ PRZYGOTUJ jeszcze przed zalaniem bo potem już jest trudniej. Także czytaj i ucz się, ręcze że wiedza z tego forum nie pójdzie na marne. Niektóre osoby cały swój mózg tutaj zostawiają hehe:)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.