Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem co się dzieje ale nie mogę dodać załączników.

Pewnie kogoś to znudzi (może komuś się przyda) ale zacznę od początku.

Na samym początku założyliśmy z narzeczoną niewielki baniaczek

Dodam przy tym, że jakieś 10 lat temu miałem na początku jeden zbiorniczek ponad 300 litrów, a potem, jak się zaszczepiłem posiadałem w domu około 6 sztuk różnej wielkości i dodatkowo później jeszcze jakieś 20 sztuk w których rybki hodowałem, a właściwie pomagałem w ich hodowli.

Ale wracając do tematu...

.założyliśmy niewielki baniaczek z bojownikiem, potem dokupiliśmy jeszcze dwa - rybki niewymagające, jak niektórzy uważają w szklance wody mogą żyć, musiałem zrobić przegrody żeby się nie biły i tak sobie stały

Aż przyszedł mi w końcu pomysł, zakładamy prawdziwe jak na możliwości w mieszkaniu akwarium

W związku z tym, że już kiedyś posiadałem pielęgnice (księżniczki z burgundii) "postawiłem" na pielęgnice.

Najpierw pomierzyłem miejsca i możliwość aby litraż mieć maksymalnie możliwy. Wyszło na szafkę i według obliczeń 120 litrów.

Szafka taka z Jysk:

http://jysk.pl/salon-jadalnia/kredensy-i-witryny/basic/kredens-durango-2-drzw-4-szufl-buk

musiałem wzmocnić ją dodatkowo z tyłu płytą 18 mm bo bałem się że nie wytrzyma, z tyłu była może 5 mm płyta zasłaniająca całość.

Zamówiłem akwarium i udałem się do piwnicy - jak to w domu nazwali, moja druga żona :)

W pierwszej kolejności to czytałem i czytałem i czytałem, i wybrałem tło wewnętrzne przestrzenne, które wykonałem sam. akwarium niezbyt duże, jednak uważam, że takie przyklejane są trochę kiczowate (nikogo nie obrażając oczywiście o są różne gusta).

Więc na początku wybrałem styropian, a właściwie dwa, jeden gruby drugi cieniutki. W grubym styropianie wnęki robiłem za pomocą rozpuszczalnika nitro, nawdychałem się tego, że jeszcze drugi dzień chodziłem zawiany, dlatego jeśli wybierzecie ten sposób, to proponuję robić na świeżym powietrzu, a nie gdzieś w zamkniętym pomieszczeniu (maseczka nic na twarzy nie daje).

Po skończeniu wypalania oraz pierwszym pomalowaniu Ceresit CX5 stwierdziłem, że za dużo miejsca mi to w akwarium zabierze.

Zabrałem się za drugą wersję, cieniuśki styropian i na to położona pianka Soudal (montażowa). Po wyschnięciu obrobiłem nożykiem wg uznania oraz w taki sposób, aby krawędzie przypominały skały. Po obrobieniu wyczyściłem i kolejne malowanie Ceresit CX 5. W sumie nałożyłem 4 warstwy tego sprzętu i dobrze to wyszło - mi osobiście efekt się bardzo podoba.

post-14610-14695716286095_thumb.jpg

post-14610-14695716286923_thumb.jpg

post-14610-14695716287564_thumb.jpg

Opublikowano

Ważne jest aby stale nawilżać, żeby nie popękało :)

Stare tzn to na grubym styropianie, jeśli ma ktoś ochotę mogę oddać: wymiary 100 cm na 40 wysokości :) trzeba jeszcze raz podmalować i gotowe (jest na pierwszych zdjęciach).

Po przygotowaniu tła oraz w czasie jego schnięcia zabrałem się za pokrywę.

Wykonanie z paneli podłogowych dobrej jakości i pomalowane lakierem jachtowym.

Malowanie dwa razy, potem po wyschnięciu całość pokryta została od środka folią odblaskową stosowaną do przyciemniania szyb, w kolorze aluminium koszt 20 zł za całość :) szybko się przykleja tylko trzeba się przyłożyć, żeby nie było później nierówności mogą niekorzystnie według mnie wpłynąć na odbijanie światła :)

w środki zamontowane oświetlenie 2 x świetlówka + do tego niebiski led dla podkreślenia kolorów rybek i stosowany jako światło przejściowe pomiędzy wyłączaniem i włączaniem oświetlenia głównego.

post-14610-14695716288025_thumb.jpg

post-14610-14695716288255_thumb.jpg

post-14610-14695716288298_thumb.jpg

Opublikowano

Dalej wybór osprzętu

W międzyczasie pojechałem do lasu po korzenie, które najpierw się moczyły potem gotowały - oczywiście wcześniej okorowane - + wyprawa nad rzeczkę po kamienie z krystalicznie czystej wody :) są super :)

pozostał więc dobór reszty i tak, na początek wybrany:

filtr wewnętrzny Aquael 1000

grzałka z termostatem, nie pamiętam

dziś dodana deszczownica

do tego podłoże, wielu pewnie będzie się dziwiło, ale wybrałem czarny żwirek o niewielkich rozmiarach, Po przeczytaniu wielu forów właśnie taki wybór padł, chociaż nie jeden pewnie powie do Malawi żwir a nie piach ?

Właśnie tak, taki mam gust i tak chciałem i tak mam :) - uparty jestem po prostu :)

do tego korzeń + kamienie + roślinki - na chwilę obecną anubiasy szt. 3 + dokupiona dzisiaj moczarka (szybko rośnie więc wodę oczyści) do tego czekam na pistie - które również oczyszczają wodę bardzo szybko.

Docelowo przy pyszczakach zobaczymy co się utrzyma :)

-- dołączony post:

no i po zalaniu zbiornika pierwszy problem, a właściwie, chyba w wielu przypadkach normalna sprawa - woda mętna jak mleko, po jakimś tygodniu ustabilizowało się trochę :) jest lepiej, ale żebym mógł powiedzieć, że woda jest krystalicznie czysta to niestety ale bym skłamał, wciąż jest niewielki e jest nalot w toni wodnej, którego nie mogę się w żaden sposób pozbyć.

Jak trochę to wszystko się ustabilizuje zrobię jakieś foteczki i na pewno podeślę :)