Skocz do zawartości

Filtr FBF/narurowy VS Filtr z beczki - opinie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja tylko wspomnę że w celu zredukowania kosztów można się pokusic o budowę FBF z rur kanalizacyjnych - koszt takiego rozwiązania maleje radykalnie.

Problemem mozę być miejce aby postawić taką kobyłę...

Opublikowano

Mały offtopic - muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem tego forum. Szybkie i precyzyjne odpowiedzi oraz kopalnia wiedzy...

Po analizie tematu dochodzę do wniosku, że filtracja narurowa powinna dać spokojnie radę w moim przyszłym akwarium. Znalazłem opinię osoby, która posiada baniak z pielęgnicami, że na 300l wystarczy około 2kg piasku. Wnioskuję z tego, że:

- ja potrzebowałbym 3-4 kg piasku a to oznacza albo a) 3-4 korpusy 10" wypełnione piaskiem, albo B) 2 x 20'';

- mechanika będzie przy mojej obsadzie bardziej obciążona niż w Waszych akwariach, więc myślę, że potrzebuję przed pompą minimum 2 korpusy ze sznurkami lub owatą i jeden za pompą;

- zastanawiam się, czy pompa Grundfos Alpha 2 24-60 da radę przy obu wariantach??

Największa moja obecna obawa wiąże się z faktem iż na forum piszecie o konieczności co tygodniowej lub 2 tygodniowej zmiany wkładów w części mechanicznej. Normalnie nie miałbym z tym problemów, ale 2-3 razy w roku wyjeżdżam na 3 tygodnie i nie bardzo mam komu "zlecić" tego zadania. Zastanawiam się jak to ewentualnie obejść. Słusznie myślę, że po 3 tygodniach wkłady mogą się tak zapchać, że przepływ znacząco spadnie i może powstać zagrożenie awarii pompy?

Opublikowano

Jesli dasz ovate zamiast sznurków to jakość filtrowania mechanicznego spadnie Ci nieznacznie ale za to przepływ oraz - co znacznie wazniejsze - czas pomiedzy wymianami wkładów wzrośnie wielokrotnie.

Ostatnio robię test aby zobaczyć kiedy będę musiał wymienić owatę w narurowcu. Trzy tygodnie już stuknęły, a przepływ jest wciąż akceptowalny. Przy sznurkach po tygodniu musiałem je wymieniać...

Opublikowano

Musisz to dobrze przemyśleć. Jeśli dasz 3-4 korpusy z piaskiem za pompą to pompa może mieć duży problem. Poza tym każdy fbf powinien mieć baypass, żebyś mogł wyregulować przepływ wody i pracę złoża. To zajmuje trochę miejsca. Jeśli dasz fbfy szeregowo to powiedzmy pierwszy sobie spokojnie wyregulujesz, ale na następnym (nie mówiąc o kolejnych) będzie już za małe ciśnienie. Co do mechaników to wystarczą spokojnie dwa równoległe przed pompą ze sznurkiem 100 mikronów lub ewentualnie jak radzi mój poprzednik ovatą, która nie wymaga tak częstej zmiany. Trzeci mechanik za pompą tylko zdławi Ci przepływ.

Moja propozycja dla Ciebie jest taka, żeby bez zbędnego kombinowania przed pompą dać równolegle 2 mechaniki a za pompą na baypasach korpus 20" i 10". Sądzę, że fbf 20" cali spokojnie ogarnie Twoje akwarium. Korpus 10" będziesz miał zapasowy, na inne medium (np. węgiel, torf czy co tam sobie wymarzysz). Ewentualnie gdybyś zaobserwował, że 20" niedomaga (w co wątpię) to do 10" dasz piasek i będziesz miał sprawę załatwioną.

Opublikowano
że na 300l wystarczy około 2kg piasku

A nawet znacznie mniej. Obecnie w 700l mam kilkanaście dorosłych non-mbuna a biologię ogarnia jeden korpus 11" gdzie nie mieści się nawet 1kg substratu.

Opublikowano

No dobra. Licząc w takim razie z zapasem i biorąc pod uwagę moją obsadę zakładam, że potrzebuję 3-4 kg piasku.

Na podstawie tego co napisaliście zrobiłem poglądowy schemat:

46248142eef379b9.jpg

Dajcie proszę znać czy coś pominąłem i czy dałoby się zmniejszyć liczbę zaworów nie tracąc na funkcjonalności.

P.S. Nie skupiajcie się na powrocie wody do akwa - tego jeszcze nie przemyślałem do końca.

Opublikowano

Z grubsza wszystko wydaje się ok. Do przemyślenia tylko 3 sprawy:

1. Nie wiem czy czy zda egzamin stosowanie sznurka a na drugim mechaniku ovaty. Prawdopodobnie po lekkim przytkaniu sznurka zdecydowana większość przepływu pójdzie przez ovatę, ale to już kwestia która wyjdzie w praniu i zawsze można to zmienić.

2. Dałbym po dwa zawory przy mechanikach. To korpusy, które będziesz odkręcał najczęściej. Inaczej za każdym razem będzie Ci zlatywać woda z rury aż do tego zaworu, który zaplanowałeś przed pompą.

3. Ja zastosowałbym ocynkowane metalowe zawory pełnoprzelotowe. Po pierwsze te klejone, które zamieściłeś na schemacie będą trudne do odzyskania gdybyś popełnił jakiś błąd przy klejeniu instalacji lub chciał ją kiedyś zmodernizować. Po drugie pcv są droższe.

Opublikowano

Dzięki za komentarz.

1. Nie wiem czy czy zda egzamin stosowanie sznurka a na drugim mechaniku ovaty.

Czy taką owatę zwija się po prostu w rulon i wkłada do korpusu?

2. Dałbym po dwa zawory przy mechanikach.

Zgoda

3. Ja zastosowałbym ocynkowane metalowe zawory pełnoprzelotowe.

Może i tańsze, ale będą wymagała dodatkowej przejściówki z PVC na metalowy zawór. W sumie to racja, lepiej mieć większą elastyczność na przyszłość. W jaki sposób łączycie instalacje PVC z metalową - pakuły, uszczelki, sylikon? Przydałaby mi się podpowiedź kogoś kto ma już doświadczenie w takich podłączeniach.

Opublikowano

Ja co prawda jestem jeszcze przed montażem narurowca, ale wcześniej kiedy montowałem prefiltry z narurowych do kubełka używałem teflonu i średnio mogę go polecić. Trzeba robić to z dużym wyczuciem i przy małym błędzie łatwo o przeciek. Pakuły są z pewnością o wiele pewniejsze, ale nie miałem z nimi styczności. Trzeba je dobrze nawinąc i użyc jakiegoś smaru. Do narurowca zakupiłem już sobie Loctite 55 - nić do uszczelniania. Z wielu opini wynika, że super się sprawdza. To takie połaczenie teflonu i pakuł. Nie jest najtańsze, ale jeśli jest tak dobre jak piszą to myślę, że warto.

USZCZELNIACZ GWINTÓW LOCTITE 55 50m (3943347139) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img17.allegroimg.pl/photos/400x300/39/43/34/71/3943347139@@AMEPARAM@@17@@AMEPARAM@@39/43/34/71@@AMEPARAM@@3943347139