Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki za pomoc.

-- dołączony post:

NO2 ok 1 ...Jutro podmienię wodę i kupię coś na NO2 (wkład absorbujący NO2)

-- dołączony post:

Jeżeli chcesz leczyć bloat to musisz do metro... zapodać jeszcze Baktoforte S

http://www.klub-malawi.pl/index.php/faq/wiadomoci-ogolne/250-bloat--czsta-choroba-malawijskich-pyszczakow

Dlaczego muszę? Jest kilka wątków o leczeniu tylko metronidazolem...

Opublikowano

Przeczytałeś artykuł do którego podałem linka? Tam jest opisane wszystko. A po za tym ja tak leczyłem dwa razy i jedną ryba była samiczka z odłowu z skutkiem zadowalającym.

Przepraszam złego słowa użyłem nie musisz ale powinieneś.

Kolego zrobisz jak będziesz uważał za stosowne, jeżeli gdzieś jest napisane że nie podawaj to nie podawaj. Moje zdanie znasz na ten temat

Opublikowano

"Takim lekiem jest między innymi Bactopur direct firmy Sera. Preparat często stosuje się w dawce 3g/100 litrów wody, jedna tabletka odpowiada jednemu gramowi preparatu. Zastosowanie leczenia skojarzonego zalecał bym jednak w sytuacjach, gdy leczenie samym Metronidazolem nie przynosi oczekiwanych efektów, oraz gdy leczenie przebiega w dojrzałym zbiorniku." Pozwoliłem sobie skopiować fragment artykułu z postu powyżej. Ok, spieprzyłem sprawę, i dzięki za zdanie. Tylko teraz to i tak o dupe to rozbić wszystko, bo NO2 u mnie szaleje! Odlałem już 45l wody, w kranie NO2 zerowe, podmienię jutro to 45l odstanej i z 20l bieżącej... tylko pewnie z metr.... nici. Zachciało mi się Malawi...

Opublikowano
Dzięki za pomoc.

-- dołączony post:

NO2 ok 1 ...Jutro podmienię wodę i kupię coś na NO2 (wkład absorbujący NO2)

-- dołączony post:

Dlaczego muszę? Jest kilka wątków o leczeniu tylko metronidazolem...

NO2 na poziomie 1! Przecież tu leczenie nie pomoże jeżeli NO2 jest na poziomie, który jest toksyczne dla ryb.

Opublikowano

Szkoda że zacytowałeś co uważałeś dla siebie za stosowne a nie wszystko co jest napisane w tym artykule. Tu cytat z tego artykułu

Często poza atakiem pierwotniaków osłabionej rybie towarzyszy również infekcja bakteryjna wywołana rozregulowaniem układu immunologicznego(zespól Bloat). W takich sytuacjach stosuje się leczenie skojarzone - tu sprawdza się znakomicie połączenie Metronidazolu z lekami, które zawierają nifurpirinol. Takim lekiem jest między innymi Bactopur direct firmy Sera

Proszę cytat z innego artykułu

Drugi lek to preparat akwarystyczny zawierający Nifurpirinol. Jest produkowany przez znaną firmę Sera i dedykowany do leczenia bakteryjnych infekcji przewodu pokarmowego ryb akwariowych. A Ty tak naprawdę nie wiesz od czego to powstało. Czy od stresu czy od pokarmu czy od jednego i drugiego

Tak masz rację zrób porządek z no2 i zastanów się dlaczego to się stało.

Opublikowano
Tak masz rację zrób porządek z no2 i zastanów się dlaczego to się stało

Rybą mogą chorować nie przez bakterie lub grzyby a przez wysoki NO2 (spodziewam się, że amoniak też może być wysoki). Inną rzeczą jest to, że przy takich warunkach ryby mogą zarazić się wtórnie. Pomijam fakt, że przy takich warunkach w akwarium ryby moga nie przeżyć leczenia.

Opublikowano
Rybą mogą chorować nie przez bakterie lub grzyby a przez wysoki NO2 (spodziewam się, że amoniak też może być wysoki). Inną rzeczą jest to, że przy takich warunkach ryby mogą zarazić się wtórnie.

Marcinie zgadzam się z Tobą. Pozbyć się no2 można się szybko ale trzeba wiedzieć gdzie jest przyczyna.

Ok, spieprzyłem sprawę, i dzięki za zdanie. Tylko teraz to i tak o dupe to rozbić wszystko, bo NO2 u mnie szaleje! Odlałem już 45l wody, w kranie NO2 zerowe, podmienię jutro to 45l odstanej i z 20l bieżącej... tylko pewnie z metr.... nici. Zachciało mi się Malawi...

Osobiście zrobiłbym dziś tą podmianę. Nie patrz na zaaplikowany metro... Spadnie no2 powtórzysz leczenie jeszcze raz. Dlatego w takich przypadkach ważny jest czas nie ma co czekać do dnia następnego. Popatrz na swoją biologię czy takową posiadasz?

Z Twoich postów wynika że zbiornik zalałeś około 25,08, nie napisałeś czy wszystko przebiegło pomyślnie z cyklem azotowym. Być może u Ciebie dopiero teraz rusza cykla i to jest przyczyna wysokiego no2. Druga opcja to jaka u Ciebie jest biologia. Sorry że to napisze na tym wszystkim cierpią tylko ryby sam już zauważyłeś

Opublikowano

Biologia jest organizowana przez 1,7 kg ceramiki. Mam już zakupiony matrix 1l i grys koralowy, ale teraz wymiana wkładów, to totalne pogorszenie sytuacji. Akwarium zalane 26.08. Wyszedł mój pośpiech i wcześniejszy brak testów. Podmieniłem ok 60l wody, dolałem actibaktol. NO2 ok 0.75 NO3 ok 10. Czekam na klęskę... PS. Purigen 100ml coś pomoże?

UPDATE: Kupiłem test NH3/NH4-0, NO2 dalej 0,75, NO3-ok.10 wszystkie testy zoolek, z tym, że NO2 wazny jest do 10.2014 - przeterminowany? Kupię jeszcze jeden test na NO2... . Zakupiłem również 100ml purigen'u, nie wiem czy wrzucać, czy nie?

Opublikowano
Biologia jest organizowana przez 1,7 kg ceramiki. Mam już zakupiony matrix 1l i grys koralowy, ale teraz wymiana wkładów, to totalne pogorszenie sytuacji. Akwarium zalane 26.08. Wyszedł mój pośpiech i wcześniejszy brak testów. Podmieniłem ok 60l wody, dolałem actibaktol. NO2 ok 0.75 NO3 ok 10. Czekam na klęskę... PS. Purigen 100ml coś pomoże?

UPDATE: Kupiłem test NH3/NH4-0, NO2 dalej 0,75, NO3-ok.10 wszystkie testy zoolek, z tym, że NO2 wazny jest do 10.2014 - przeterminowany? Kupię jeszcze jeden test na NO2... . Zakupiłem również 100ml purigen'u, nie wiem czy wrzucać, czy nie?

Testy zooleka to w niektórych przypadkach duże nieporozumienie. Zamiast wydawać kasę na kiepskiej jakości testy, przeróżne leki i złoża KUP kropelkowe testy JBL na NH4, NO2 oraz NO3. Jeżeli będziesz wiedział jaki masz rzeczywistą wartość tych związków, można wtedy podjąć jakieś adekwatne działania.