Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
..jak się nie stresują kiedy je naganiasz? Każdy sposób jest dobry ,który jest skuteczny. Z tym ,że jeden bardziej drugi mniej stresujący .Z butelką może jest bardziej czasochłonny ale to się robi przed karmieniem .Stąd nie zgodzę się z Twoją opinią!!

a możesz Andrzej się nie zgadzać.

Różnica w naszych poglądach na odłów pyszczaków polega na tym że ja spróbowałem praktycznie obu metod.

Wiedząc że będę odławiał już dzień wcześniej ryb w ogóle nie karmiłem. Najpierw oczywiście na butelkę po coli - złapałem w godzinę 4szt. Potem mimo że głodne to już nie podchodziły do jadła w butelce wcale, pyszczaki to mądre ryby i szybko się uczą, a w baniaku pozostało jeszcze 17 szt w tym inkubująca yellowka ???? też na pokarm wejdzie do butelki???

Nie czytałem wcześniej porady S_Y ale kasetka z plexi stała w pokoju zupełnie w innym celu. Zupełnie przypadkowo skojarzyłem że może na to je wyłapie.

Wszystkie 17 szt odłowiłem od razu.

Z tym stresowaniem może się nie precyzyjnie wyraziłem bo oczywiście każde odławianie, to dla ryb stres.

Chodziło mi dokładnie o panikę w jaką ryby wpadają jak im włożysz do baniaka raz zieloną siatkę do odławiania a drugi raz szklaną lub z plexi zupełnie przeżroczystą listewkę- naganiacz.

Po włożeniu do baniaka zielonej siatki ryb w baniaku nie ma!!!!

Po włożeniu plastikowej butelki po coli lub tej kasetki za moment już pływają a listewkę chyba ciut widzą jak nią poruszasz ale nie ma paniki i ryb-torped dlatego powoli wpędzisz wszystkie na raz.

Nie mam zamiaru z tobą się spierać który sposób jest lepszy bo ty masz ogromne doświadczenie w hodowli a ja nie, ale opisuję co sprawdziłem i każdy może spróbować obu metod szczególnie do odłowienia inkubujących samiczek.

Opublikowano

..trzeba jeszcze wziąć pod uwagę okoliczność z powodu której odławia się ryby!! Bo jeżeli chcę odłowić jedną ,dwie ,trzy rybki może to być butelka i spokojnie się czeka . Jeżeli chcesz odłowić więcej i szybko nie widzę problemu z kasetką!!Tu naganiasz tam czekasz!! Jeżeli np. likwidujesz obsadę i masz możliwości wyjęcia kamieni to też nie widzę problemu wyłapywania ich siatką. Każdy sposób daje różne możliwości i zależy od nas co w danej chwili chcemy wykorzystać bioroąc pod uwagę okoliczności:)

...wniosek!! Każdy sposób dobry! A tak na marginesie czasami komuś szybciej będzie zrobić butelkę jak kasetkę..A warto coś z tych gadżetów jednak mieć na wszelki wypadek:)

Opublikowano

Zacytuje parę sposobów znalezionych w sieci - znajomosc angielskiego niekonieczna, choć przydatna, ale pomimo gadatliwosci panów, mozna zrozumiec o co kaman :)

Sposob pierwszy, na pułapkę z butelki po coli:

[ame]

[/ame]

Sposob drugi:

Na pułapkę z pleksi, tu mozliwosci jest wiecej, bo w sumie mozna tutaj zrobic pare kombinacji, z większymi rozmiarami

[ame]

[/ame]

Tu jest całe rozwiazanie aquamedica

[ame]

[/ame]

Tu jest fajny pomysł na pułapkę dla cierpliwych, tez z użyciem pleksi

[ame]

[/ame]

Mozna to zmodyfikować używając dwoch butelek albo używając jednej Dudek butelki po coli, przecinając z obu stron i podklejając żyłki :)

Ja kiedys używałem odwroconego kotnika, do góry dnem. Kładłem klasycznie dnem do góry, podpierane kawałkiem złamanej linijki z podlkejoną żyłką, podrzucalem pod kotnik jedna kostkę zmrożonego pokarmu, wcżesniej głosząc ryby, gdy wpłynęły, cap, potem po dnie kawałek pleksi, wybierałam te ryby co miałem podebrać a reszta wracała do akwarium.

Mój kolega ma prosta metode - załatwia najwieksze siaty do łapania ryb (dwie) wyjmuje kamulce, i łapie co wpadnie w sieć.

Kazdy wiec moze coś sobie wybrać.

Przyjemnych dla rybć łowów życzę :)

• Dziękuję 1