Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Pare dni temu w spadku dostałam akwarium o pojemności ok 70L z pokrywą, w której jest miejsce na 1 świetlówkę. Była tam zamontowana Aqua-Glo 15W - ale spalona. Moje pytanie brzmi: czy kupić identyczną świetlówkę czy coś innego. Dodam że nie planuje akwa typowo roślinego; troche roślinek + rybki.

Proszę o radę, pozdrawiam.

Opublikowano

echh, czester - przeca kolezanka napisala ze nie typoow roslinne - tylko takie "z roslinkami i rybkami" czyli jakies towarzyskie :)

ja bym dala osram fluora - duzo swietlowek przetestowalam ale ta wyglada najlepiej - ale to kwestia gustu :)

z tym ze bedziesz musiala napewno ograniczyc sie do roslin potrzebujacych malo swiatla :) bo 15 w na 70l akwa to bardzo malusienko :)

ale np moczarka, rogatek, anubias, valisneria, niektore z kryptokoryn dadza rade :)

tyle ze przy tak malym akwa to ta valisneria ktora da rade to bedzie za duza raczej...

Opublikowano

wiem że 15W szału nie robi jeśli chodzi o taką pojemność akwarium ale jak już nie ma innego wyjścia ( dwóch świetluwek nie upchnę do tej pokrywy - za mało miejsca) to trzeba wybrać jakieś mniejsze zło :roll:

A co do świetlówki osram fluora czy ona w jakiś sposób stymuluje roślinność do wzrotu i potęguję kolorystykę ryb?

Opublikowano

Tak, to "typowa" świetlówka pod roślinki o czerwonym odcieniu która ładnie uwydatnia niebieski i czerwony kolor. W malawi glony bardzo ładnie rosną:P

A może na przód oprócz tego jeszcze jedną lub dwie 8W? Takie napewno upchasz, a kazdy wat dla roślinek jest cenny.

Opublikowano

no w sumie zmieściłaby się, tylko troche zasłaniałaby otwór do karmienia ryb ale to nie zbyt duży problem :)

Większym problemem jest jej montaż, bo chyba sama nie dam rady :roll:

A jeśli chodzi o te 8W to także osram fluora czy coś innego?

Opublikowano

z osram fluora nie ma takich malych swietlowek - polecam za to sylvania gro-lux

i wydaje mi sie ze moze byc wieksza niz 8w - tzn wejdzie Ci tam dluzsza swietlowka niz 29cm? bo 15w ma dl. o ile sie nie myle 45cm wiec chyba zmiescisz tam druga o takiej samej dlugosci? a jesli nie to napewno taka o dl. 36cm czyli 14w - pokombinuj :)

Opublikowano

Zmieści się druga 15 tylko tak jak już wcześniej pisałam zasłoni otór do karmienia rybek - da się przeżyć. jedyny problem to zamontowanie tego bo jeśli o to chodzi to jestem zielona :(

Jak narazie tylko zakupie osram fluora a potem będę coś więcej kombinować.

Dziękuję za rady i pozdrawiam!