Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień Dobry !

Jestem tu nowa i z góry przepraszam jeśli źle zamieściłam ten post :P Mam mały problem z samcami w akwarium :( mam akwa 250l i w nim 4 gatunki. Pan w sklepie akwarystycznym dobrał mi ryby sam zdałam sie na jego profesjonalizm. 4 gatunki po 4 ryby Pan wybierając ryby (były małe) powiedział ze nie da rady na tym etapie rozróżnić płci. Przez pierwsze półtora miesiąca był w akwarium spokój ale teraz zrobił się kocioł i bójki wychodzi na to że mam w wiekszości samych samców :( nie wiem co robić sprzedać(ale gdzie :( czy toś je przyjmie nawet za darmo :() i wymienić na większe osobniki gdzie można rozpoznać płeć ? Prosze o pomoc

Opublikowano

Po pierwsze, 4 gatunki w 250l to o 2 za dużo.

Jak wyżej, napisz skąd jesteś, daj na giełde ogłoszenie (jak nie wiesz, jakie masz gatunki, skorzystaj z działu "identyfikacja gatunków" na forum").

Opublikowano

rozpoznałam gatunki to : Pyszczak Maingano (Melanochromis Cyaneorhabdos), Yellow (Labidochromis caeruleus), Pyszczak Złocisty (Melanochromis auratus, Golden mbuna, zebra Mbunas ) oraz Pyszczak Pseudotropheus Socolofi albinotyczny.

Mieszkam w Warszawie

Opublikowano

Auratus i socolofi kojarzy mi się z agresja. Zostawiłbym Yellow i maingano ale o ile już można musisz rozróżnić płeć aby pozostały układy np 1samiec/3 samice

Opublikowano

Masz 2 gatunki o bardzo nikłym dymorfizmie płciowym. Przy yellow, socolofi czy maingano nie można z taką pewnością płci rozróżnić wiec warto poczekać. Obsadę masz źle dobraną. Ryb w grupach jest zbyt mało ( młodych powinno być co najmniej 8 szt w gatunku aby dobrały siew harem. Masz też zbyt wiele gatunków. Jeśli to zbiornik 100 cm długości to powinnaś poprzestać tylko na yellow i maingano jeśli 120 cm to zrezygnowałbym z auratusów a resztę zostawił. Nadmiarowy gatunek zaniósłbym temu samemu sprzedawcy ( poprzedzajac to pytaniem i zamiast 4 auratusów wziął 4 yellow itp. wymieniając na ryby masz szanse ze je wezmą.

Opublikowano

Jeśli mieszkasz w Warszawie, wystaw ogłoszenie na tablica.pl/gumtree.pl. Jeśli dasz przemyślaną kwote, sprzedasz chwila moment. Polecam opcje zamiany. Sporo os w Warszawie szuka w ten sposób żeby dobrać obsadę.

Opublikowano

Aurutusy to niezłe kilery. Jedne z bardziej agresywnych pyszczaków sprzedawanych w sklepach zoologicznych. Samce Aurutusa będą walczyć zaciekle z Mainagano, ponieważ kolor Maingano jest podobny do koloru wybarwionych samców tychże Aurutusów. Socolofi też należą do dość charakternych rybek. Dodatkowo u Aurutusów to nawet samice potrafią nieźle namieszać w baniaku.

Tak jak napisał harisimi najlepiej zrezygnuj z Aurutusów i dokup troszeczkę młodzieży do pozostałych. Jak podrosną i będziesz w stanie odróżnić płeć, to nadmiar samców będziesz musiała zredukować. Po 8 sztuk z każdego gatunku w zupełności wystarczy aby mieć później tak jak napisał xrx haremy 1/3. Później bawienie się w dokładanie dorosłych samic często kończy się tragedią w już ustalonym podziałem kast w akwarium.

Opublikowano

Dziękuję Wam wszystkim za porady :) największy problem mam z bijącymi się Aurutusami i pomału widze że 2 ryby Maingano zaczynają zaciekle walczyć. Reszta Yellow i Socolofi są spokojne nie ma z nimi problemu.