Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

teraz widzę że nie skojarzyłeś co to jest taśma RGB - to taka w której każda dioda led jednocześnie może świecić w trzech kolorach podstawowych - czerwonym, zielonym i niebieskim lub w dowolnej ich kombinacji więc nie ma potrzeby kupowania taśm białych i oddzielnie czerwonych masz wszystko w jednej.

wiem, wiem co to RGB chodziło mi w zamyśle o to, aby można sterować dwoma paskami niezależnie, aby jeden świecił białym a na drugim była możliwość dania np więcej czerwonego aby uzyskać bogate spektrum. następnie można zamiast czerwonego ustawić niebieski po czym całość na niebiesko w nocy ... jestem w trakcie wykonywania sterownika opartego na mikroprocesorze z możliwością sterowania m.in. oświetleniem z symulacją pór dnia, nocy itd.

Opublikowano

powiem ci tak

możesz oczywiście tak wszystko tym sterownikiem zautomatyzować że jak dokupisz jeszcze automatyczny karmnik TO KOLEGO STAJESZ SIĘ ZUPEŁNIE ZBĘDNYM W MALAWI i możesz tam w ogóle nie wchodzić a nie oto chodzi, zobaczysz jakie to uczucie jak wchodzisz do pokoju a one jak szalone się cieszą i czekają na żarcie to jest dopiero frajda.

to co ci proponuję ma już 6 programowalnych przez ciebie ustawień kolorów i jasności wierz mi ale sam chcę to przestawiać a nie jakiś mikroprocesor - szkoda kasy tym bardziej że wystarczy nacisnąć przycisk na pilocie..

możesz ustawić i świt i kilka różnych barw na dzień i zmierzch i niebieską noc

jedyne co proponuję to dokupić programator czasowy za 10 zł i przez niego włączyć zasilacz led by sam wyłączył zasilanie oświetlenia np od 24 do 6 rano wtedy masz program "widzę ciemność" a o 6tej sam się włączy na ostatnim ustawieniu czyli niebieski nocny jak wstaniesz to im pilotem przestawisz na świt a potem na dzień, ale zrobisz jak uważasz ja hołduję zasadzie że najlepsze rozwiązania to te najprostsze.

• Dziękuję 1
Opublikowano

masz absolutną rację, lecz mam zamiar maksymalnie wyeliminować czynnik ludzki :-)

może gdyby moja większa obowiązkowość nie byłoby tematu ... a wracając do tematu to napewno Twoje uwagi zastosuję w praktyce

Opublikowano

a to zmienia postać rzeczy jak jest Synuś to już jestem spokojny.

zrozumiałem że automatyzujesz bo nie będziesz miał w ogóle czasu by się tym zajmować.

przepraszam za może zbyt ostrą wypowiedz.

Opublikowano

wystarczy wpisać w alledrogo "rura plexi" masz tyle średnic i grubości ścianek że oszalejesz ja pisząc podałem z tej

Rury, Rura z PLEXI, PLEKSI - 20mm / 2mm na wymiar (3904855173) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img10.allegroimg.pl/photos/400x300/39/04/85/51/3904855173@@AMEPARAM@@10@@AMEPARAM@@39/04/85/51@@AMEPARAM@@3904855173

tj 1,84 zl za każde 10 cm długości ale wcale nie sprawdzałem czy gdzieś nie będzie taniej tych podałem bo z nimi współpracuję jak firma.

Ty wybierz taką by pasowały do niej korki od szampana:D

• Dziękuję 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dawno się nic nie działo w tym temacie, a to z powodu mojej choroby. Która mnie dopadła w czerwcu zaczęło się, od przeziębienia potem zapalenie płuc i tak mnie trzymało praktycznie do końca sierpnia. Nie ruszałem się właściwie z łóżka i schudłem ponad 20 KG do tej pory nie wiem co mnie tak uczuliło. Więc moje prace ograniczyły się tylko do karmienia, ale ryby przetrwały moją nie dyspozycje bez problemu. Teraz od kilku dni obserwuje mnóstwo młodzików za równo żółtych jak i pomarańczowych. 
    • Obsada: Aulonocara fire fish + Aulonocara ob marmalade Polecicie dietę? Hodowca (z Żor) polecił mi Discus red booster granules dla lepszego wybarawnienia.
    • Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.