Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Akwarium: 240L Aquael w panoramie

filtracja:

TetraTec 1200

Eheim Aquaball 130

Pytanie:

Do tej pory miałem:

-filtr zewnętrzny z prefiltrem (pomijająć środek), wlot usytuowany w 1/2 wysokości akwarium, wylot: deszczownica (przedłużona na całe akwarium, nad powierzchnią wody skierowana w dół)

-filtr wewnętrzny: duża drobno ziarnista gąbka, nurt na szybę tylną (bez możliwości regulowania wysokości strumienia), gąbka ok 3-5cm od dna (na innym filtrze niż ten Eheim)

Z tego co przeczytałem, mało estetycznie (i faktycznie te bomelki z deszczownicy rozprowadzane przez nurt dawały straszną burze) chciałem "coś" zmienić. Wzorowałem się tym co zobaczyłem na zdjęciach kilku os z klubu.

Postanowiłem:

Wlot do zewnętrznego zostawić z prefiltrem ale wylot: bez deszczownicy, woda wylatuje bezpośrednio z kolanka do wody poruszając taflę wody (pytanie: czy przez ruch wody - marszczenie się tafli, woda jest odpowiednio natleniana?

Wylot z filtra wewnętrznego też jest ustawiony ku górze (zrezygnowałem z aquaclear'a 301 na rzecz eheima bo ten ma regulowaną dysze). Czy w takim przypadku ustawić wewnętrzny na skałki, żeby je przepłukiwał z syfu (a troszkę ich mam, nie powiem) a tylko wewnętrzny zostawić ok 1,2-2cm pod taflą żeby dawał nurt i poruszał taflę.

dzięki ;]

ps. za ew. błędy przepraszam, podkreśla mi wszystko na czerwono

Opublikowano
(pytanie: czy przez ruch wody - marszczenie się tafli, woda jest odpowiednio natleniana?

.....tak!!

Jeżeli wyloty masz po przeciwnych stronach ( a zakładam ,że tak masz) to możesz zrobić w ten sposób ,że wylot z zewnętrznego dajesz do gry kierujące lekko na tylną szybę ( jednocześnie łamie napowietrzając wodę) A wylot z zewnętrznego lekko w dól i na przednią szybę!!! Ale to jest tylko moja sugestia!! Musisz sprawdzić metodą prób i błędów obserwując czy odchody ,brud zalega czy jest ściągany do filtrów..A musisz jeszcze wziąć pod uwagę to czy przy takim ustawieniu kamienie i inne przeszkody nie blokują Ci przepływu wody a co z tym się wiąże odchodów!! Po prostuj próbuj!!

-- dołączony post:

-filtr zewnętrzny z prefiltrem (pomijająć środek), wlot usytuowany w 1/2

..a ten wlot też możesz dać niżej !!

• Dziękuję 1
Opublikowano

Po 24h zaobserwowałem:

Na akwarium patrzy się z przyjemnością. Dacie wiarę, bombelki zniknęły ;)

Nie ma wreszcie tego szumu (chociaż byłem przyzwyczajony mając go nad głową 24h) od deszczownicy.

Przy karmieniu przyzwyczaiłem się do wyłączania filtrów, żeby nie było nurtu. Dziś kontrolnie zrobiłem to na 2h.

Co zaobserwowałem na MINUS:

Natlenianie w przypadku deszczownicy musiało być jednak "wydajniejsze" bo po 2h pyszczaki oddychały "głęboko/głębiej" niż zwykle obserwuję. Takich obserwacji nie notowałem do tej pory nawet w przypadku 4h przerwy prądu przy napowietrzaniu deszczownicą z góry.