Skocz do zawartości

Dwa gatunki Dimidiochromisa w baniaku - chyba bez szans na utrzymanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Udało się komuś z Was utrzymać w jednym baniaku jednocześnie Dimiodiochromisa Strigatusa i Compressiceps-a ? Liczyłem, że uda się utrzymać dwa wybarwione samce tych gatunków ale to karkołomne zadanie jednak chyba niemożliwe do zrealizowania w tak małym akwa.

Obecnie już chyba pogodziłem się z tym że to niemożliwe. U mnie pierwszy był strigatus. Jak już samiec dojrzał, to był niekwestionowanym kierownikiem baniaka, ciągle miał wykopane gniazdo itd.

Później trafił do baniaka dorosły nóż. Jakieś dwa miesiące był średnio wybarwiony, strigatus za bardzo go nie męczył a ten sam się za bardzo nie stawiał, do czasu.

Pewnego dnia mu się znudziło i pogonił kierownika. Strigatus ze dwa miesiące był mocno ganiany ale bez zadawania bezpośrednich cisów się obywało. Któregoś dnia jednak nóż ostrzej zaczął atakować więc na wszelki strigatus poszedł pomieszkać parę dni do sumpa. Po odkarmieniu w sumpie dzisiaj wpuściłem z powrotem do baniaka. Nie minęło kilka sekund i nóż dawaj gonić do upadłego....

Szybka akcja i tym razem to nóź do sumpa....

Po jakiś 15-20 minutach strigatus kolorków nabrał i już zaprowadza swoje porządki w baniaku.

Teraz mam problem którego zostawić, oba piękne rybska....

Opublikowano

trudne decyzje... oba samce ładne, ale utrzymanie dwóch dimidio w jednym szkle chyba nie wykonalne. Taką próbę proponował bym sprawdzać od maluchów...

Opublikowano

Biorąc pod uwagę moje doświadczenia to i od malucha powątpiewam czy by się udało.

Jak już dojrzeje taka bestyjka i się chce to nie ma litości dla potencjalnych przeciwników.

Decyzja zapadła, strigatus zostaje, nóź do eksmisji.

Opublikowano

Też bym tak wybrał ;). W utrzymanie tych 2 gatunków po prostu nie wierzę, czasowo od malucha na pewno by się udało, jednak z czasem musiałby się ostać jeden. A urodę te ryby pokazują jednak gdy maluchami nie są ;)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Można z innej paki, ale nie chcę nowego tematu otwierać.

Jakiej mniej więcej wielkości musi być samiec Strigatusa by zaczął się wybarwiać?