Skocz do zawartości

Podwyższony amoniak po leczeniu capisolem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeleczyłem ostatnio ryby capisolem z zooleka. Efekt dobry choroba opanowana ale niestety ucierpiała biologia. Obecnie w akwarium jest włożony węgiel aby odfiltrować resztki leku i zrobiłem 50% podmianę wody. Dodałem po podmianie oczywiście sporą dawkę nitrivecu z sery. No2 jest zerowe ale amoniak utrzymuje się na poziomie 0,4mg/l. Przed dodaniem nitrivecu przepłukałem ceramikę z kubełka w wodzie akwariowej. Prosił bym o pomoc co dalej robić i ile musze czekać aż nh3 spadnie do 0. W akwarium nie ma przerynienia, ryb jest mniej niż mogło by być. Bardzo proszę o pomoc, najbardziej boję sir sytuacji że to się już nigdy jie ustabilizuje

Opublikowano
Dodałem po podmianie oczywiście sporą dawkę nitrivecu z sery
Nitrivec zawiera pożywkę i stąd podwyższony amoniak, w takich wypadkach najlepiej sprawdza się prodibio biodigest. Zrób ze dwa dni głodówki i powinno być ok.
Opublikowano

Oczywiście że odwracalne czasem jednak to trwa dłużej a czasem krócej za dużo czynników o tym decyduje aby odpowiedzieć kiedy biologia sie podniesie w warunkach quasi laboratoryjnych wygląda to tak:

http://forum.klub-malawi.pl/biostartery-mity-fakty-t21956.html?&highlight=fakty+i+mity

jednak u Ciebie są ryby a decyduje ich ilość stopień zapaści we florze bakteryjnej czy moc filtracji.

Opublikowano

Nie, w końcu każdy lek zabijający bakterie się rozłoży albo rozcieńczysz go z podmianami albo filtrując przez węgiel aktywowany. Bakterie azotowe w końcu i tak skolonizują twój baniak i złoże w filtrze czy będziesz im pomagał pożywkami czy nie.Ten układ dąży do równowagi i nie będzie ich za dużo czy za mało.