Jump to content

Filtracja

Recommended Posts

Jak już pisałem wcześniej przymierzam się do założenia akwarium o wymiarach 150cmx80cmx60cm.W załączeniu przesyłam dwa schematy,które biorę pod uwagę i proszę o opinie.Większość korpusów to standardowe 10 jeden jest 20 i w nim chce zrobić fbf oraz w jednej 10.Z góry dziękuję za opinie.

post-9262-14695715967654_thumb.png

post-9262-14695715968731_thumb.png

Na forum jest kilka a może i kilkanaście projektów filtracji narurowej w tym także mój opis.

Tak jak już koledzy napisali po kiego grzyba 2xfbf.

Daj 2 korpusy pompa, zawór , korpus, korpus fbf 20 na bypasie i korpus zapas również na bypasie.

Zerknij tu:

http://forum.klub-malawi.pl/narurowiec-420l-t20998p2.html

http://forum.klub-malawi.pl/narurowiec-video-p262428.html#post262428

Możesz to rozwinąć bo nie bardzo rozumie.

Dojrzały filtr FBF w korpusie 20 calowym jest w stanie obsłużyć dużo większe akwarium z większą ilością ryb niż projektowane przez kolegę więc nie wiem czego nie rozumiesz?

I jeszcze jest jedna kwestia wstawiania jednego fbf za drugim ! W tym drugim będzie bardzo słabo falował piach. Ponieważ siła wody jak będzie do niego wpadała zwyczajnie będzie za słaba, a wyregulować się tego nie da bo żeby porządnie ruszyć ten drugi z pierwszego będzie wydmuchiwać piach. Robiłem podobne rzeczy z purigenem wpakowanym do dwóch oddzielnych korpusów połączonych szeregowo i działo się to co wyżej opisałem. A purigen to bardzo lekkie złoże i mały ruch wody już powoduje jego falowanie. A wyglądało to tak , że w jednym purigen pracował jak trzeba, a w drugim korpusie miało się wrażenie, że woda prawie wogóle nie przepływa przez złoże.

Także zapodaj jeden zasys i dwa mechaniki równolegle potem na fbf , a na baypasie daj dwa korpusy na jakieś złoża ( matrix , węgile itp.).