Kamil777 Opublikowano 5 Stycznia 2014 #1 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Tak jak w temacie Panowie czy ta obsada sie nadaje do takiego zbiornika? 1. Yellow 2. Hongi Red Top 3. Acei 4. Cynotilapia sp. Hara 5. Msobo Magunga z tych 5 wybrałbym 4 docelowe gatunki
Kamil777 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor #3 Opublikowano 5 Stycznia 2014 no niewiem czy bez hongi ,która z ryb tu najbardziej nie pasuje? To jest honga właśnie? Przez diete napewno. Czy 5 gatunków w takim akwa to już przesada? Gdy dobiore już dolecową obsade 1+3/4? Czy nie kombinować i wybrać te 4.
kula Opublikowano 6 Stycznia 2014 #4 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Yellow i magunga, troche za żółto jak na moje. Moze lepiej wiekszy harem msobo i sciaenochromis jako postrach narybku?
Slawek-meszek Opublikowano 6 Stycznia 2014 #5 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Nie dodawaj żadnego s. fryeri. W tej obsadzie P acei będzie robił za eliminatora a robi to wyśmienicie. U mnie żaden młody nie dorósł. Jak dla mnie to msobo jest bardziej pomarańczowy a yellow żółty. Już nie jedna rozmowa była o tym na forum i tak naprawdę to autorowi ma się podobać. A po za tym to kwestia gustu a o gustach się nie rozmawia. Tak jak napisał crav Twoja obsada bez L hongi inna dieta.
Bezprym Opublikowano 6 Stycznia 2014 #6 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Ja tam też nie dawał bym yellow i Msobo razem. Przy niektórych świetlówkach yellow również ma pomarańczowy kolor(było już gdzieś o tym) więc będzie się zlewał z samiczkami Msobo. Dałbym zamiast yellowków perlmutta albo wymieniłbym Msobo na inny gatunek. Swoją drogą to żółty z pomarańczowym jednak to monotonia nie połączyłbym tych kolorków nigdy.
Kamil777 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor #7 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Samice msobo są pomarańczowe i nie umiem się doszukać tam koloru żółtego chyba że macie inne źródło. Jeśli chodzi o zwykle światło białe nie ma możliwośći żeby yellow zlewał się z samiczkami msobo. I jakoś nie przemawia do mnie fakt że żółty z pomarańczowym to monotonia? Niby czemu tak sadzisz?
Slawek-meszek Opublikowano 6 Stycznia 2014 #8 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Brawo Kamil, brawo. Tak jak napisałem wyżej jest duża różnica miedzy jednym i drugim gatunkiem. Kolego Bezprym miałeś kiedyś msobo Magunge?? a może miałeś kiedyś naszego pospolitego yellowa?? A może miałeś dwa gatunki razem? Wtedy zobaczyłbyś różnice jaka jest miedzy tymi dwoma gatunkami.
Bezprym Opublikowano 6 Stycznia 2014 #9 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Kamil to twoje akwarium i wsadzić tam możesz co tylko chcesz. Ja tylko napisałem jakie jest moje odczucie względem tych dwóch gatunków trzymany razem ja bym w życiu nie dał razem koloru żółtego z pomarańczowym wolę bardziej zróżnicowane kolorystycznie baniaki, ale ty oczywiście zrobisz jak zechcesz. Przyznaję obydwa gatunki bardzo mi się podobają ale raczej każdy z osobna. Meszek nawet gdybym zobaczył te dwa gatunki razem na żywo nie zmieniłbym zdania gdyż te dwa kolory są dla mnie zbyt zbliżone, więc albo żółty albo pomarańczowy.
Kamil777 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor #10 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Każdy ma inne zdanie My z meszkiem odmienne. Połączenie pomarańczowego z żółtym wydaje mi sie nadto zróżnicowane jak dla mnie dodająć odcienie niebieskich kolorów Hary i Acei mamy wszytko No ale to już moje zdanie. pozdrawiam ! temat chyba do zamknięcia
Rekomendowane odpowiedzi