Jump to content

Aqua Nova NBF-1800 ? filtr wewnętrzny

Guest pemergency

Recommended Posts

Guest pemergency

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Posiadam akwarium 240L juwel rio 240 z wbudowanym filtrem firmowym (wewnętrzny - przelewowy). Za filtrację biologiczną odpowiada Fluval 406, niestety filtr wewnętrzny dostarczony z akwa nawet po wymianie pompy z 600l/h na 1200l/h nadal sobie nie radzi.

Czytałem wiele postów na temat aquael turbo 2000, głowic cyerkulacyjnych atmana o podobnych parametrach przepływu wody, ale niestety w miejscu gdzie mieszkam nie ma najmniejszej szansy na zakup tego sprzętu.

Mam możliwość zakupu filtra podanego w temacie, czytałem jego testy, ale niestety nie mogę znaleźć nigdzie informacji na jego temat od osób, które go używają lub używały. Bardzo proszę o wasze opinie na temat wyżej wymienionego filtra, ewentualnie alternatywę dla aquael turbo 2000 i odpowiednika atmana. Dzięki

opinii wydac nie moge...ale ostatnio zamiast za slabego w przeplywie atmana. nabylem aquela circulator 2000 z gesta gabka.

i nie przerazalbym sie duzym przeplywem bo swietnie rusza tafle i w jeden dzien film bakteryjny znikl...nie mowiac juz o porzadnie sprzatnietym dnie.

zdecydowanie polecam te mocniejsze glowice.

mowisz nie ma w sklepie...a od czego jest allegro ?nawet taniej wychodzi.

Guest pemergency

Wiem, że ten circulator 2000 jest ok, nie przejmuje się zbyt mocnym przepływem (lata u mnie koralia 4400), tak więc... problem w tym, że mieszkam w UK i tutaj praktycznie nie ma szans żeby dostać produkty aquaela, o chińskim atmanie również można zapomnieć. Dlatego może ktoś byłby w stanie polecić jakiś odpowiednik zagranicznych producentów, o podobny przepływie?

Guest pemergency
Nie allegro to na ebay'u są.

Wszystkich sprzedawców, którzy sprzedają te filtry na ebay już obdzwoniłem, termin dostawy najkrótszy 3 tygodnie. Z Polski przesyłka nieopłacalna filtr kosztuje jakieś 130zł, przesyłka kolejne 100zł... naprawdę widzicie w tym jakiś sens? czy to jedyny filtr na świecie, który da rade w baniaku z pyskami? Proszę o wskazanie ewentualnych odpowiedników, a nie o porady gdzie kupić... gdyby było to takie proste to już bym takowy filtr posiadał. ;)

...osobiście używam AQUAEL 2000 i nie wydam Ci opinii o filtrze podanym w temacie!! Ale oglądałem jego budowę i parametry. Ma regulację i można zdjąć ten plastikowy pojemnik dodając rurkę albo dwie małe zakończone na dole gęstą gąbką. Różnica w mocy między nim a AQUAEL 2000 jest tylko 3W na jego niekorzyść!! Skoro masz kłopoty z nabyciem innego to bierz ten ! W 240 na pewno da radę. Ja używam 2000 w 240 i jest aż nadto. Nie wiemy czy cicho pracuje..Ale myślę ,że jak każdy tego typu..Mój jak zaczyna trochę głośno pracować to po prostu czyszczę wirnik i lekko go smaruję wazeliną techniczną i jest cicho:)) Mam nadzieję ,że rozwiejesz swoje wątpliwości!!

http://www.akwarystyka-miedziowa.pl/Thread-filtr-wewnetrzny-aqua--1200

....zajrzyj tutaj!!!

...jemu chodzi o rurkę od powietrza a ja myślałem o zasysającej!!

...sprzedający na Allegro sklep pisze ,że ma regulację przepływu a on pisze ,że nie ma?? Trzeba to dobrze rozgryźć!!

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.