Skocz do zawartości

narurowiec mechaniczny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo prosta sprawa: ustaw tak,żeby woda przepływała "w kółko" najlepiej przy przedniej szybie,czyli wloty i wyloty naprzeciwlegle. Da to dodatkowy ciągo do sprzątania kupsk. Można też wymusić taki prąd cyrkulatorem.

Opublikowano

Jak dla mnie najlepsza cyrkulacja to góra dół. Sprząta dno, miesza napowietrzoną i nagrzaną powierzchniowo wodę po całym akwa. Jak tego dokonać - metoda prób i błędów- :)

Opublikowano

Po prostu woda krąży że tak powiem w pionie ;) w przeciwieństwie do cyrkulacji przód tył, gdzie krąży jak w zamieszanej łyżeczką szklance herbaty:). Najlepiej to narysować ale mi się nie chce plaza.gif

Opublikowano

Po co rysować ? Wystarczy sobie wyobrazić. Eliota sposób cyrkulacji wygląda tak ; patrząc na akwarium od przodu wyobraź sobie koło narysowane na przedniej szybie i wode wirującą dookoła tego koła. Metoda jak w herbacie. Koło narysowane na wodzie i wokół nie go kręci sie woda( cyrkuluje).

Opublikowano

Dzięki stan ;) najłatwiej to osiągnąć w ten sposób aby z jednej strony np. cyrkulatory (mam dwa słabsze u mnie się lepiej sprawdza) są zamontowane nisko i dmuchają wzdłuż dna. Natomiast narurowiec dmucha z przeciwnej stronie po tafli przy okazji napowietrzając wodę (zasys ma z tej samej strony przy dnie).

Opublikowano
Dzięki stan ;) najłatwiej to osiągnąć w ten sposób aby z jednej strony np. cyrkulatory (mam dwa słabsze u mnie się lepiej sprawdza) są zamontowane nisko i dmuchają wzdłuż dna. Natomiast narurowiec dmucha z przeciwnej stronie po tafli przy okazji napowietrzając wodę (zasys ma z tej samej strony przy dnie).

Dokładnie tak samo mam u siebie :) AquaEl Circulator dmucha wzdłuż piasku dzięki końcówce kierunkowej, a filtr zewnętrzny z zamontowaną deszczownią napowietrza wodę i kręci ją od góry. Po zastosowaniu wielu metod, ta okazała się najlepsza.

Opublikowano

No to w sumie jak u mnie. Z tym, że ja cyrkulatory mam po środku bocznej sciany (i też 2 słabsze) i dmuchają na przednią szybę. A narurowiec na przeciwległej ściance w koncie i dmucha wzdłuż tylnego tła. Zmyliło mnie ta cyrkulacja góra-dół

Opublikowano

Ustawilem falownik z boku u gory i skierowalem go na srodek przedniej szyby.chodzi w dzien na zegarze co dwie godz.na 15min i ladnie dmucha w strone wlotu mechanika narurowca natomiast wylot jest skierowany na tafle wody i pieknie napowietrza mi wode.dziekuje koledzy za pomoc zawsze co dwie glowy to nie jedna.pozdrawiam:-)