Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

10 godzin temu, RobertKuz napisał:

Za radą forumowiczów, którzy odradzali zakup ryb w sklepach zoologicznych (co jest dla mnie zrozumiałe i oczywiste) kupiłem rybki u znanego hodowcy.

Za radą większości forumowiczów to byś zrezygnował z kupna u tego sprzedawcy i wybrał ze źródła typu: Darek Gaża z Żor, Fish Magic czy Tan-Mal. Ci ostatni wszystkie ryby sprowadzone wrzucają na 14-dniową kwarantannę. Wiosną przejeżdżałem obok nich i nie było opcji abym odebrał zamówione ryby wcześniej.

• Lubię to 1
Opublikowano

Najważniejsze że frejki pobierają pokarm, są pewnie tylko przygłodzone, także nie powinno być problemów. U mnie w każdym bądź razie Malawi Śląsk ma bana, po tym jak nie chciał mi wysłać zdjęć ryb, które chciałem kupić.

• Lubię to 2
Opublikowano

Niestety mam podobne doświadczenia z Malawi Śląsk. Część ryb przyjeżdża w dobrej jakości cześć nie. Co do kondycji ryb też bywa różnie, dwa miesiące temu dostałem frejka który już w worku miał nitkowate odchody, nie pobierał pokarmu, po dwóch tygodniach padł, a zamawiałem tylko jednego samca  12 cm. To samo było z Black Orange Dorsal. Ale aulonocary, copadichromisy przyjechały ok. Co do aklimatyzacji: zamawiałem kiedyś Red Capy od niego (też przyszły mniejsze niż w opisie), nie miał ich jeszcze u siebie, na pytanie ile będą się u niego aklimatyzować powiedział że przecież nie płyną z Afryki to wyślę od razu :).

Co do Tan Mal też zdarzyło się że jakaś ryba padła po transporcie, ale co do jakość nigdy nie miałem zastrzeżeń.

Opublikowano
W dniu 22.01.2022 o 09:54, ziemniak napisał:

Za radą większości forumowiczów to byś zrezygnował z kupna u tego sprzedawcy i wybrał ze źródła typu: Darek Gaża z Żor, Fish Magic czy Tan-Mal. Ci ostatni wszystkie ryby sprowadzone wrzucają na 14-dniową kwarantannę. Wiosną przejeżdżałem obok nich i nie było opcji abym odebrał zamówione ryby wcześniej.

Jeśli chodzi o Fish Magic to byłem zainteresowany ich ofertą, tylko po kontakcie z nimi dowiedziałem się, że mają okrojoną ofertę ze względu z przestojem w rozmnażaniem ryb związanym prawdopodobnie z przeprowadzką hodowli. Natomiast Malawi Śląsk miało bogatą ofertę ryb i sporo dobrych opinii na forum, więc skorzystałem z ich oferty.

Opublikowano

Ja napiszę tak ..... nie ma reguły w fish magic kupiłem 10 szt tetrastigmy i żadna nie przeżyła :( dwie w transporcie reszta w moim akwa :(

W Żorach kupowałem mdoki 12szt i do tej pory 12 szt żyje. W Świętochłowicach Malawi Śląsk kupiłem 10 yellow i dwie padły u mnie w akwa reszta ok acha i brałem 4 synodontisy i tez do tej pory pływają żwawo po akwa :D Byłem osobiście i macie racje to raczej handel niż hodowla ale czysto i nie widziałem jakiś okropnych warunków w akwariach.

Także z mojego doświadczenia ..... powinienem obsmarować fish magic ??  Tyle ja mam w temacie. Pozdrawiam

• Lubię to 2
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja kupiłem u niego Synodontisy chyba z dwa lata temu i jakie małe były tak są do tej pory ryby nie rosną z innej beczki kupiłem ksziężniczki Defodil wiem wiem to nie Malawi ale kupiłem do innego baniaka i co dostałem ryby w fatalnym stanie część miała zdeformowane pyski a nie które zapadnięte brzuchy z deklarowanych 5cm tak naprawdę tylko dwie miały tą wielkość koszmar ale najbardziej wkurza mnie to że gościu olał sprawę dzwoniłem pisałem do niego  ale według niego wszystko było OK

• Lubię to 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dlatego od dawna obsadę dobieram pod względem kolorów a nie żywienia.
    • @Tomasz78 Na to wygląda. 
    • @triamond skoro jeden pokarm dla wszystkich to znaczy że dobieranie obsady zgodnej żywieniowo to mit.
    • @Tomasz78 Wygląda na to, że trudno taką obsadę znaleźć, jeśli chodzi o skład karmy. Temat już dyskutowany w długich wątkach (wraz ze źródłami):  https://forum.klub-malawi.pl/topic/25045-jak-dobieracie-diete-dla-swoich-ryb/ https://forum.klub-malawi.pl/topic/26433-roślinożercy-a-mięsożercy-różnice-w-układzie-pokarmowym-jak-i-czym-karmić-dyskusja-ogólna 'Mięsożercy' gorzej tolerują nadmiar węglowodanów od 'wszystkożerców'. Karma nie ma znaczenia, o ile ma dużo białka (w tym nie za dużo nie pełnych roślinnych), i trochę tłuszczu. Pielęgnice są wszystkożerne. Pielęgnice Jeziora Malawi są blisko ze sobą spokrewnione, wyewoluowały z kilku gatunków i się specjalizowały w młodym ewolucyjnie (1-2 mln lat) jeziorze. Nie było czasu na pełną specjalizację. Mają żołądki, zęby gardłowe, przewód pokarmowy o średniej długości, z  pewnymi różnicami gatunkowymi i jedzą co się da. Niektóre znalazły swoje nisze ekologiczne z danym typem pokarmu, ale doskonale poradzą sobie na innym, jeśli będzie trzeba. Za krótko i brak presji ewolucyjnej, by stracić zdolność jedzenia wszystkiego, szczególnie że poziom wody i warunki się zmieniały wielokrotnie (a więc i pewnie rodzaj dostępnego pokarmu). Peryfiton jest wysokobiałkowy (55%), niskowęglowodanowy (10%? jeśli chodzi o strawne węglowodany) i absurdem jest traktować peryfitonożerców, jako  roślinożerców i karmić je węglowodanami z karm roślinnych o niskiej zawartości białka, tylko dlatego, że i glony i rośliny są zielone. To prowadzi do bloat. No i karmy akwarystyczne/hodowlane są przetworzone. To coś innego niż w naturze.  
    • Tego nie wie nikt.  Zależy od układu skał, przebiegu filtracji, pokarmów, ryb itp itd Jeżeli z czasem będziesz miał problem to dokupisz i tyle Polecam Tunze 6045
    • Podłącze się jeśli można z pytaniem. Czy do moich 300 L jak będzie Malawi potrzebny mi cyrkulator? Jako filtr mam JBL e1502 i napowietrzacz w obecnym(pustym jeszcze akwarium ale zalanym).
    • Witam Czy ktoś kto ma Malawi korzysta może z worków SZAT jako medium filtracyjne? Bo mam kupione, jeszcze nie użyte, z myślą o poprzednum roślinnym i zastanawiam się czy nie włożyć tej żywicy do filtra. Podobno świetnie obniża to No3. Tak przynajmniej twierdził facet który zajmuje się hodowlą paletek. Ale czy moge to użyć również do Malawi?  
    • Skoro jeden pokarm jest dobry dla wszystkich ryb to jak ma się do tego obsada niepasująca żywieniowo...
    • Testowałem różne pokarmy i ostatecznie zdecydowałem się na pozostanie przy pokarmie polecanym między innymi przez @triamond czyli Aller Futura w granulacji 0,9-1,6mm. Następnym razem tylko kupię w tej większej granulacji  Pokarm rewelacyjny wg mnie. Jak ryby zaczęły na nim żerować to teraz po wrzuceniu czegokolwiek innego jedzą jakby się na mnie obraziły  
    • Witam, posiadam sterownik od 2 lat  LedDimmer Pro V5 który mam podłączony do zasilacza 12V 45W i z dioda i samsung RGB od jakiegoś czasu dioda sterownika zaczęła migać z ledami przez chwilę się ustabilizuje i znów zaczyna migać wie może dlaczego tak się dzieje? 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.