Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

10 godzin temu, RobertKuz napisał:

Za radą forumowiczów, którzy odradzali zakup ryb w sklepach zoologicznych (co jest dla mnie zrozumiałe i oczywiste) kupiłem rybki u znanego hodowcy.

Za radą większości forumowiczów to byś zrezygnował z kupna u tego sprzedawcy i wybrał ze źródła typu: Darek Gaża z Żor, Fish Magic czy Tan-Mal. Ci ostatni wszystkie ryby sprowadzone wrzucają na 14-dniową kwarantannę. Wiosną przejeżdżałem obok nich i nie było opcji abym odebrał zamówione ryby wcześniej.

• Lubię to 1
Opublikowano

Najważniejsze że frejki pobierają pokarm, są pewnie tylko przygłodzone, także nie powinno być problemów. U mnie w każdym bądź razie Malawi Śląsk ma bana, po tym jak nie chciał mi wysłać zdjęć ryb, które chciałem kupić.

• Lubię to 2
Opublikowano

Niestety mam podobne doświadczenia z Malawi Śląsk. Część ryb przyjeżdża w dobrej jakości cześć nie. Co do kondycji ryb też bywa różnie, dwa miesiące temu dostałem frejka który już w worku miał nitkowate odchody, nie pobierał pokarmu, po dwóch tygodniach padł, a zamawiałem tylko jednego samca  12 cm. To samo było z Black Orange Dorsal. Ale aulonocary, copadichromisy przyjechały ok. Co do aklimatyzacji: zamawiałem kiedyś Red Capy od niego (też przyszły mniejsze niż w opisie), nie miał ich jeszcze u siebie, na pytanie ile będą się u niego aklimatyzować powiedział że przecież nie płyną z Afryki to wyślę od razu :).

Co do Tan Mal też zdarzyło się że jakaś ryba padła po transporcie, ale co do jakość nigdy nie miałem zastrzeżeń.

Opublikowano
W dniu 22.01.2022 o 09:54, ziemniak napisał:

Za radą większości forumowiczów to byś zrezygnował z kupna u tego sprzedawcy i wybrał ze źródła typu: Darek Gaża z Żor, Fish Magic czy Tan-Mal. Ci ostatni wszystkie ryby sprowadzone wrzucają na 14-dniową kwarantannę. Wiosną przejeżdżałem obok nich i nie było opcji abym odebrał zamówione ryby wcześniej.

Jeśli chodzi o Fish Magic to byłem zainteresowany ich ofertą, tylko po kontakcie z nimi dowiedziałem się, że mają okrojoną ofertę ze względu z przestojem w rozmnażaniem ryb związanym prawdopodobnie z przeprowadzką hodowli. Natomiast Malawi Śląsk miało bogatą ofertę ryb i sporo dobrych opinii na forum, więc skorzystałem z ich oferty.

Opublikowano

Ja napiszę tak ..... nie ma reguły w fish magic kupiłem 10 szt tetrastigmy i żadna nie przeżyła :( dwie w transporcie reszta w moim akwa :(

W Żorach kupowałem mdoki 12szt i do tej pory 12 szt żyje. W Świętochłowicach Malawi Śląsk kupiłem 10 yellow i dwie padły u mnie w akwa reszta ok acha i brałem 4 synodontisy i tez do tej pory pływają żwawo po akwa :D Byłem osobiście i macie racje to raczej handel niż hodowla ale czysto i nie widziałem jakiś okropnych warunków w akwariach.

Także z mojego doświadczenia ..... powinienem obsmarować fish magic ??  Tyle ja mam w temacie. Pozdrawiam

• Lubię to 2
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja kupiłem u niego Synodontisy chyba z dwa lata temu i jakie małe były tak są do tej pory ryby nie rosną z innej beczki kupiłem ksziężniczki Defodil wiem wiem to nie Malawi ale kupiłem do innego baniaka i co dostałem ryby w fatalnym stanie część miała zdeformowane pyski a nie które zapadnięte brzuchy z deklarowanych 5cm tak naprawdę tylko dwie miały tą wielkość koszmar ale najbardziej wkurza mnie to że gościu olał sprawę dzwoniłem pisałem do niego  ale według niego wszystko było OK

• Lubię to 1