Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja kupiłem ten :

BIALY JAK SNIEG PIASEK WAPIENNY DO AKWARIUM MALAWI (3859394134) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img19.allegroimg.pl/photos/400x300/38/59/39/41/3859394134@@AMEPARAM@@19@@AMEPARAM@@38/59/39/41@@AMEPARAM@@3859394134

Granulacja: 1,0-1,5mm

oraz ten :

NAJBIELSZY GRYS DOLOMITOWY WAPIENNY MALAWI SUPER!! (3923431291) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img19.allegroimg.pl/photos/400x300/39/23/43/12/3923431291@@AMEPARAM@@19@@AMEPARAM@@39/23/43/12@@AMEPARAM@@3923431291

GRANULACJI 1-2MM

i je razem wymieszałem i nie jest za drobno :)

Opublikowano
czytałem że piach gotowy to zasypu i zalania baniaka , przynajmniej nie trzeba płukać.

Ja mimo wszystko radziłbym przepłukać - ja zawsze tak robię dla spokoju.

Opublikowano

a ogólnie to byście mogli wrzucić pare fotek, to nic nie kosztuje a wielu ludziom troche rozjaśni który wybrać jak wyglądają te piachy na gotowo w akwa.

ja jak na razie mam bardzo drobny biały żwir, i zastanawiam sie nad zmianą na piach , tylko czy to sens.

post-14581-14695716264059_thumb.jpg

post-14581-14695716264435_thumb.jpg

post-14581-14695716264816_thumb.jpg

Opublikowano
Ja odradzam. W oryginale wcale biały nie jest :) wygląda nienaturalnie i widać na nim każdy brud.Poza tym bardzo drobny będzie zamulał wodę.

Gdzie Ty widziałeś u mnie ten brud :P. Znowu wychodzę na daltonistę ;)

Opublikowano

mnie osobiście w ogóle się biały nie podoba, a co za tym idzie jedna granulacja. Sam mam kilka rożnych wymieszanych (żółtych) , alet o chyba jak z oświetleniem indywidualna sprawa co komu się podoba

Opublikowano
Piasek budowlany 20zł/tonę. Kosztuje 2 piwa u p. Mietka w składzie budowlanym.

I to jest najlepsza odpowiedź. Idealnie biały drobniutki piasek będzie dobrze wyglądał przez 2 miesiące. Później ściemnieje i będzie widać wszystkie odchody. Jak będziesz próbował to usnąć przez podmuch oscylatora to wydmucha Ci też cały piach.

Worek piasku 25 kg do piaskownic z atestem za 10zł. Zaoszczędzoną kasę wydać na rybki z lepszego źródła lub na osprzęt.

Opublikowano

Witam, ja też nie jestem zwolennikiem białego piachu w akwa, jak dla mnie jest to zupełnie nienaturalne. Ja mam piach budowlany nie wiem czy to ze żwirowni czy rzeczny? (kupowany był na składzie budowlanym) Piasek ten ma różną gradację i nie jest całkowicie miałki. Wymieszany jest z tym właśnie piaskiem do piaskownic który poleca kolega w poście wyżej. Choć tak szczerze mówiąc teraz bym tego nie zrobił, i wsypał sam piach budowlany. Zrobiłbym tak ponieważ, ten piasek do piaskownicy jest podatny na "latanie" po baniaku. Mimo wszystko, naprawdę bardzo fajnie i naturalnie to wygląda. A co najważniejsze tak jak pisał nabe

Piasek budowlany 20zł/tonę. Kosztuje 2 piwa u p. Mietka w składzie budowlanym.
.
Opublikowano

a powiem wam ze mierzylem sie na taki bialy...ale wkoncu kupilem zwykly kwarcowy w castoramie 1,2mm(25kg za 7zl ) i wg mnie wyglada super naturalnie.jak obejrzec filmy z natury w jeziorze malawi to tam bialego nie ma. naturalnie gust jak biust-kazdy inny.plusem bialego jest to ze mozna wziac jako zwir koralowy i pomoze stabilizowac parametry.