Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich bardzo serdecznie, jestem MrJoxton i jest to mój pierwszy post na tym forum. Moje pytanie dotyczy akwarium o pojemności 375 litrów, wymiary zbiornika to 150x50x50cm i obsady. Planuję dopiero to akwarium, więc wszystko może się jeszcze zmienić, natomiast na chwilę obecną planuję tu trzymać z 3-4 gatunki Mbuna. Czytałem w jednej książce o Malawi, że najmniejsze akwarium do jednego gatunku Mbuna, podejrzewam, że chodziło im o Pseudotropheus saulosi, bo są małe, to 80cm, czyli 112l. Myślę więc, że 4 gatunki spokojnie wyżyją w wyżej wspomnianym zbiorniku. Mam ja na myśli Labidochromis sp. hongi SWEDEN, nie wiem czy to dobra nazwa tej odmiany, ale w jednej hodowli były one tak nazwane, Cynotilapia afra cobue, Pseudotropheus saulosi i Pseudotropheus socolofi. Nie wiem, czy jest realne trzymać tyle ryb w 375 litrowym akwarium, a jeśli tak, to czy można włożyć tam coś jeszcze? Od razu mówię, że na filtracji się nie znam :confused: , więc musielibyście mi coś polecić, co do parametrów to oczywiście woda musi być twarda i zasadowa, ale wszystkie potrzebne preparaty to mi polećcie.

I jeszcze jedno pytanko, nie związane z powyższym: W sklepie zoologicznym widziałem takie fajne małe pyszczaki, które były całe ciemnobrązowe. Co to mogło być? Były trzy sztuki.

Opublikowano

Witaj na naszym forum.

Obsada jaką chciałbyś mieć u siebie jest poprawna w tym zbiorniku.

Czyli L hongi Sweden, P socolofi, P saulosi i C afra cobwe.

Napisałeś w dziale obsada na wszystkie pozostałem pytania dostaniesz odpowiedzi w innych działach. A przede wszystkim poczytaj http://forum.klub-malawi.pl/faq.php

tam dowiesz się o wodzie i parametrach. A po za tym jest jeszcze dział "Woda" dział "Żywienie " i inne w których znajdziesz wszystkie informacje potrzebne do wystartowania swojego zbiornika. O obsadzie pomyślisz później. Zapraszam do lektury.