Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no super !!!

Chyba pomyślę o czymś podobnym - musiałbym zamontować jeden elektrozawór który się otwiera i jeden który się zamyka jak dostają napięcie - wtedy miałbym załączoną pompę cyrkulacyjną cały czas

Opublikowano

Jak zrobisz tak będzie jednak ja na twoim miejscu załorzył bym zwykłą pompe i załaczał ją regulatorem tak jak u mnie , wody ciepłej ci nie zabraknie załącza się cyklicznie co jakiś czas i woda w obiegu nie stygnie ,system działa wyśmienicie .

Opublikowano

Regulator jest dość dokładny co 0, 5ºc więc załącza się często cyklicznie ale na krótko minuta dwie nie dłużej.

I polecałbym zamówić zbiornik u Przemka nie będziesz rozczarowany.

:-)

Opublikowano

:) Akwarium zamówione.

Akwa 200x70x70

akwa2.png

Sump

sump2.png

W sumpie będę miał dwa otwory - jeden na pompę, drugi na odpływ nadmiaru z ciągłej podmiany i nadmiaru w przypadku awarii.

Mam nadzieje że pod koniec lutego będzie zalane :)

Opublikowano

Widząc aktywność kolegów w moim wątku zaczynam blogować :)

Rozplanowałem hydraulikę tak jak na schemacie

akwa%2520hydraulika.png

Wywierciłem 3 otwory fi 40 do garażu.

Do akwa będę miał pociągniętą ciepłą i zimną wodę (w jednym otworze).

Następnie odpływ do kanalizacji ( w jednym otworze) - z sumpa oraz do węża ogrodowego - przy pracach porządkowych. Odpływ z sumpa pędzie pełnił role zabezpieczenia na wszelki wypadek oraz stały odpływ tego co da zawór kropelkowy pomniejszone o to co odparuje.

Trzeci otwór jest przygotowany pod ogrzewanie z cyrkulacji - jak się zdecyduję :)

Jeśli chodzi o obieg akwa - sump to powiedziałbym że jest klasyczny ale mam kilka pytań:

Czy w okolicy punktu 1 nie można połączyć odpływu z rewizją - jedna rura zamiast dwóch ?

Czy jest sens montować śrubunki pod kominem - jak często ich używacie ?

Na odpływie ma być zawór do regulacji rewizji aby uzyskać ciszę w kominie - proszę o potwierdzenie

Opublikowano

Rozumiem że będziesz miał stałą podmianę wody, końcówkę węża dolewki tam gdzie jest zawór kropelkowy umieściłbym nad pierwsza komorą sumpa, zbyt bliskie sąsiedztwo przelewu i dolewki spowoduje że dużo świeżej wody będzie od razu się wylewało przelewem.