iiayan Opublikowano 17 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Witam wszystkich forumowiczów, Zakładam swoje pierwsze malawi więc proszę o pomoc z obsadą, na dzień dzisiejszy po przejrzeniu przykładowych obsad z forum chciałbym mieć 3 gatunki, moje typy to: Labidochromis caeruleus-yellow Melanochromis cyaneorhabdos -maingano coś trzeciego najlepiej w innym kolorze czy może być np. Iodotropheus Sprengerae w jakich ilościach je pokupować? akwarium standard 120x40x50 Pozdrawiam
Slawek-meszek Opublikowano 17 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Witaj na naszym forum. Dobrze kombinujesz z trzecim gatunkiem. Najlepiej zakup sobie po 8-10 rybek i z nich stworzysz sobie haremy u ukladzie 1/3 lub 1/4
iiayan Opublikowano 4 Stycznia 2014 Autor #3 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Akwarium zalałem, rozejrzałem się trochę po sklepach i zrodziło mi się jeszcze takie połączenie labidochromis caeruleus pseudotropheus acei pseudotropheus demasoni może tak zostać, czy nie bardzo? pozdrawiam iiayan
Misiek Opublikowano 4 Stycznia 2014 #4 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Do powyższej propozycji nie pasuje Yellow, jest on "mięsożercą", podczas gdy demasoni to typowy miłośnik zieleniny, z nim mógłby pływać Acei. Obawiam się jednak, że do zbiornika o długości 120 cm wsadzenie choćby 6 acei to spore przegięcie. Pamiętaj, że acei w naturze osiąga 14-15 cm, w akwariach zdarza się często więcej.
CoolPhone Opublikowano 4 Stycznia 2014 #5 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Acei niestety jest za duży do akwarium 120cm. Obsada w pierwszym poście wydaje się być strzałem w dziesiątke:)
Sowa Opublikowano 5 Stycznia 2014 #6 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Demasoni i Yellow nie pasują do siebie pod względem wymagań żywieniowych. Te pierwsze odradzałbym również ze względu na dużą agresję. Zamiast Yellow wrzuciłbym Saulosi, czyli: Maingano Saulosi Sprengerae i masz kolorowy, żółto-niebiesko-rdzawy baniaczek dobrany również pod względem wymagań żywieniowych. Pozdro
Bezprym Opublikowano 5 Stycznia 2014 #7 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Ewentualnie Maingano Saulosi Perlmutt
Misiek Opublikowano 5 Stycznia 2014 #8 Opublikowano 5 Stycznia 2014 osobiście też jestem na etapie kombinowania z obsadą do takiego zbiornika. Pierwotnie chciałem Metriaclima msobo "Magunga" Labidochromis caeruleus iodotropheus sprengerae Jednak czytając na temat msobo zacząłem się obawiać, że to akwarium jest jeszcze na niego za małe. Nie dość, że samce potrafią dać do wiwatu. To jeszcze samice są w stanie zrobić siwy dym. Na pewno chciałbym pozostawić z zestawienia Yellow'a, jako potencjalnego eliminatora narybku Labidochromis caeruleus metriaclima sp. Membe Deep i pytanie czy będzie to funkcjonować z trzecim gatunkiem typu afra lub maingano lub perlmut, czy lepiej uderzyć w iodotropheus sprengerae. Tym bardziej, że będzie nowym kolorem. A może niezbyt często spotykany Melanochromis Joanjohnsonae (tu także zyskujemy ładne ryby, zwłaszcza jeśli chodzi o samiczki, których będzie więcej).
eljot Opublikowano 5 Stycznia 2014 #9 Opublikowano 5 Stycznia 2014 metriaclima sp. Membe Deep Misiek to z charakteru to samo co msobo tylko mniejsze i IMHO brzydsze . ---------------- Co do Yellow'a jako eliminatora narybku nie obiecywałbym sobie wiele bo jego młode to mistrzowie przetrwania 1
iiayan Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor #10 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Labidochromis caeruleus-yellow mi osobiście się bardzo podoba i wolałbym go zostawić Melanochromis cyaneorhabdos -maingano mógłbym zostawić tylko mojej drugiej połowie się nie bardzo podoba i dlatego zamieszanie co do pierwszej obsady, co by mogło być jeszcze niebieskiego?
Rekomendowane odpowiedzi